Formalinban úszó tehénnel sokkolja a vegákat egy londoni étterem

By  | 

Hardcore taxidermia, mélyütés a vegáknak, polgárpukkasztás felsőfokon, ügyes viral marketing, gyomorforgató éttermi installáció avagy művészet címszó alatt egy formalinban úszó tehén kitömve sokszorosát éri, mint a tányéron bélszínként vagy egy evilági mezőn békésen legelészve.

Damien Hirst az egyik legfelkapottabb, legellentmondásosabb és a Sunday Times felmérése szerint egészen biztosan a legjobban kereső és legmasszívabb vagyonnal rendelkező brit kortárs művész, aki a siker érdekében nem riad vissza semmitől. Hirst munkáinak kedvelt és visszatérő motívuma a halál. Legismertebb munkája egy 18 századi ásatáskor előbukkant emberi koponya, mely 8601 db gyémánttal kirakva végül 100 millió dollárért (23 mrd Ft) kelt el egy 2008-as árverésen. Az összegnek kevesebb,mint az egyharmada a gyémánt piaci értéke, a másik két harmad a koponya és a „hozzáadott érték”.

Másik főszereplőnk Mark Hix étteremtulajdonos, aki nagyon tudhat valamit, hiszen a válság évei alatt létrehozott éttermei közül mind a hét instant sikerré nőtté ki magát. Legújabb projektje a London keleti részén, a Rivington streeten lévő Tramshed étterem, mely egy használaton kívüli trafóházból került kialakításra.

Az újonnan megnyitott étterem központi belső dekorációjának elkészítésével Damien Hirstet bízta meg. Hirst nem hazudtolta meg önmagát, a „Cock and Bull” címen futó installáció képében egy formalinnel teli akváriumban úszó életnagyságú preparált szarvasmarha, hátán egy kakassal sokkolja az étterem művészetértő közönségét. A választás nem teljesen fogalom nélküli, hiszen az étterem étlapján csak marha és csirke ételeket találhatunk, de amíg egy tengerparti étteremben megszokott, hogy az akváriumban úszó halak és homárok közül választjuk ki a vacsoránkat, addig ez egy szarvasmarha esetében már nem olyan hétköznapi, mely ráadásul már nem is él.

Hirst egy bónusz festménnyel is meglepte az éttermet vagy pusztán csak valami színes, vicces alkotással próbálta enyhíteni a formalinban úszó állati tetemek által keltett éttermi hangulatot. Így született meg a „Cow and Chiken” című festmény, mely a Cartoon Networkön a 90-es évek végén futó, azonos nevű sorozat két főhősét ábrázolja, a tehenet és a csirkét.

1 hozzászólás