Astell&Kern AK380 hordozható luxus médialejátszó vájtfülűeknek 1 millióért

By  | 

A fényképezőgépeknél jobban csak az mp3 lejátszók piacába haraptak bele az okostelefonok. iPod megvan még? Mekkora durranás volt a 2000-es évek elején, 2008-2009-ben évi 50+ milliós eladásokkal, most meg ott figyel a fiókban és lassan magyarázni kell mi volt az, mert az okostelefonok szép lassan átvették a hordozható médialejátszók szerepét is. Ezek után mi késztet arra egy gyártót, hogy médialejátszót fejlesszen és mit tud az Astell&Kern AK380, hogy 1 millió Ft körüli árcetlivel is képesek eladni?

Amit a mobilok zenelejátszás terén nem tudnak: „szépen szólni”, azt az Astell&Kern AK380 kompromisszummentesen, a tökéleteshez közelítve, minden egy hordozható eszközbe belezsúfolható high-end audio technológiát bevetve hozza el a burzsuj vájtfülű közönség számára. Szerencsére nem a jakbőr tokra, meg a zafír képernyőre mentek rá, hanem a tökéletes zene reprodukcióra.

Astell_Kern_AK380_01b

32bit 384kHz DAC

A digitális lejátszó lelke egy 32bit 384kHz digitális-analóg konverter (DAC) ami downsamplig, konvertálás vagy tömörítés nélkül képes megszólaltatni a 32bit-en rögzített forrásanyagokat, a 24bit-es zenefájlokat és támogatja az ultra-nagy felbontású 5,6MHz-en mintavételezett DSD audió fájlok natív lejátszását is.

Astell_Kern_AK380_013

Parametrikus hangszínszabályzó

A parametrikus EQ-t a 70-es években George Massenburg elgondolása alapján fejlesztették ki. Nem fix frekvenciákkal dolgozik, mint a grafikus EQ, hanem minden paraméter külön állítható. Az Astell&Kern AK380 egy natív 10 sávos ±0,5 dB equalizerrel rendelkezik, amit a dedikált DSP támogatás 20 sávos és ±0,1 dB pontossággal állítható parametrikus hangszínszabályzóvá terjeszt ki, ahol a frekvencia és a gain (dB) mellett a Q értéket is beállíthatjuk, amivel a kúp szélességét határozzuk meg. Mindez egy zsebrevágható, hordozható médialejátszóban.

Astell_Kern_AK380_016

Jitter korrekció feszültség vezérelt kristály-oszcillátorral (VCXO)

Femto-másodperc megvan? Ez egy másodpercnek a billiárdod része! Egy milliszekundum milliomod része. Egy femtomásodperc úgy aránylik egy másodperchez, mint egy másodperc 32 millió évhez. Nos az Astell&Kern AK380 médialejásztóban egy 200 femto-másodperc pontosságú feszültség vezérelt kristály-oszcillátor (VCXO) referencia órajel ketyeg, ami a jittert ultra-alacsony szinten tartja. A “jitter” a digitális jelek időzítésének pontatlansága. A magas jitter-értékek a hangkép különböző irányba történő elváltozását illetve a részletezőképesség csökkenését okozhatják. Na ez itt nincs, de legalábbis tuti nem halljuk ki.

astell_kern_ak380_04

Kapcsolódás, hálózat

Természetesen nem csak útközben, hanem otthon is remekül használható, akár egy lejátszó, akár egy központi egység szerepét is be tudja tölteni. DLNA segítségével vezeték nélküli csatlakoztathatjuk hálózati meghajtókkal (NAS), PC-vel vagy Mac-kel. A fájlokat át is mozgathatjuk 256 GB-os belső tárhelyére, de streamelhetjük is azokat. Az AK Connect App segítségével okostelefonról vagy tabletről is vezérelhető.

astell_kern_ak380_03

Design, megjelenés

Az Astell&Kern AK380 megjelenése sem mindennapi. A design koncepció a fény és árnyékok játékára, a tárgyak és árnyékuk kapcsolatára épít és ezzel próbál párhuzamot vonni az eredeti hang és a digitálisan rögzített hanganyag között. A fény / árnyék párhuzam miatt a lejátszó élei között nem sok derékszöget találunk.
A zenelejátszó a repülőgépgyártásban használatos minőségű alumíniumból készült. A szintén fémből készült Home gomb pedig érintésérzékeny. Interfészként egy 4”-os 480×800 pixel felbontású érintőképernyő szolgál. Méretei: 80 x 112 x 18 mm, súlya: 230 g. A kraftot egy 3400mAh 3,7V aksi szolgáltatja, 256GB belső memóriával rendelkezik.

astell_kern_ak380_02

Árcetli + fejhallgató

És végezetül mégegyszer az ára: 3400 EUR, azaz bő 1 millió Ft. Ehhez azért nem árt egy komolyabb fej- vagy fülhallgató sem. Mondjuk egy Woo Audio WES + Stax SR-007Mk2, Ultrasone Edition 10, Audio Technica ATH-W5000, Denon AH-D7000, Sennheiser HD 800 vagy egy Bowers & Wilkins C5. Mondjuk egyik kombóval sem ülnék nyugodtan a metrón max. két hevederzár mögött a lakásban.