Szelíd száguldás a láthatatlan téglatesten

By  | 

Joey Ruiter nem először sokkolja a közvéleményt és a közlekedésbiztonságra érzékenyeket ultra minimál járgányaival. 2009-ben a láncnélküli direkthajtású minimál városi bringával büntetett, most pedig itt az utak réme széria következő harcosa a tükröződő full-króm felületű szögletes elektro motor.


Ruiter nem sokat foglalkozott a motor formatervezési hagyományokkal, nulla ív, nulla áramvonal, cserébe kőkemény minimál szögletesség, semmi felesleg, csak egy festés nélküli alu téglatest két keréken.

Nincs dupla kipufogó, futurisztikus légterelők vagy agresszíven vicsorgó hajtáslánc. Az egyetlen dolog, amit a járókelők megbámulhatnak az a járgány utasa, a full tükröződő felület (hoppá visszapillató tükör sincs) pedig messziről szinte láthatatlanná teszi a gépet, de napsütésben vagy éjszaka simán el is vakíthatja a szembejövőket. Utasa is furán szimmetrikussá válik, ahogy lábai tükröződnek a motor tengelye mentén.

Az alu páncél alatt egy hi-tech 48v-os 1000W-os elektromos motor rejtőzik, mely egy feltöltéssel kb. 3 óra / 150km krúzolást biztosít. Nem elég, hogy a tükröződik, éles szélei vannak és az easyrider arc nem visel bukósisakot, a tervező még rátesz egy lapáttal: a motoron műszerfal sem található, minden adat a motorhoz pároztatott okostelefon kijelzőjén jelenik meg, úgy mint fordulatszám, sebesség, motor töltöttség stb. Így száguldozás közben még mobilozásra is buzdít, ha realtime szeretnénk látni az adatokat.

A minden lehetséges EU közlekedésbiztonsági szabályt áthágó dizájn bike-ot  Joey Ruiter a michigani Grand Rapids múzeumban fogja kiállítani szeptember 21. és október 8. között.

8 hozzászólás