Razer Blade – a gémer laptop a Macbookba is belekóstolna

By  | 

A Razer márkanév a hardcore gémereknek ismerősen csenghet, hiszen számtalan a teljesítményre, dizájnra, minőségre, sebességre, ergonómiára, gyors reakcióidőre kiélezett vagy éppen egy-egy konkrét játékra optimalizált beviteli eszközzel, kontrollerrel örvendeztették meg a keményvonalas játékosokat. A billentyűzetek, egerek, speciális egérpadok mellett audio eszközöket, fejhallgatókat, headszetteket, hangfal rendszereket is találunk a kínálatban. Sőt ott figyel már a Razer Hydra mozgásérzékelős kontroller is.

A Razer most egy szinttel feljebb lépett. Mertek nagyot álmodni és nem csak álmodoztak, hanem végig is vitték a projektet. Az egerek és fejhallgatók után az Intel és az Nvidia támogatásával összerakták egy elég komoly gémer laptopot. A Razer oldaláról persze önbizalomból sincs hiány, így ők úgy fogalmaznak, hogy a világ első gamer laptopját mutatták be, ezzel semmibe nézve a Voodoo Envy-t, az Alienware gépeit vagy a Toshiba Qosmio sorozatot, de lehet, hogy nem is ellenük indultak harcba, hanem talán az almába szeretnének beleharapni…

A Razer Blade laptopot és specifikációját közelebbről szemügyre véve azonban megvan az okuk az önbizalomra, valóban olyan játékgépet sikerült alkotniuk, amely minden eddigi versenyzővel felveszi a versenyt, de mégsem 8x SLI-vel vagy 128GB RAM-mal szállnak versenybe, nem gigahertzekkel akarnak rálicitálni a versenytársakra, így az igényes kivitelezésnek, egyedi megoldásoknak köszönhetően, akár egy Macbook mellé is oda lehet állítani bátran, nem fog szégyent vallani, sőt. Talán ez is a cél, de ehhez azért nagyon ügyesnek kell lenniük.

De nézzük mit tud a Razer Blade: Fullos alu-ház, hordozhatóság, masszív teljesítmény, mindez egy forradalmian új felhasználói interfésszel párosítva (ez utóbbi amiben a Razer a legjobb és eddig a legtöbb tapasztalatot gyűjtötte).  Míg az eddigi játékra tervezett laptopok 4-5 centi vastagok voltak és legalább 4-6 kilót nyomtak, addig Razer Blade mindössze 2,2 cm vékony és 3,15kg. Egyik adat sem kevés, de ha a teljesítményt a mérleg másik oldalára helyezzük, akkor nyugodtan kimondhatjuk, hogy a Razer mérnökei ügyesen balanszíroztak.

A motorháztető alatt a leggyorsabb Intel Core i7 mobil proci ketyeg és a 17,3”-os fullHD 1920*1080p felbontású LED kijelzőre sem lehet panasz. További paraméterek: 8GB 1333MHz DDR3 memória, NVIDIA GeForce GT 555M (NVIDIA Optimus) 2GB dedikált GDDR5 videómemória, beépített HD webcam, integrált 60Wh aksi, 320GB 7200rpm SATA HDD.

A legfontosabb megkülönböztető jegy, egyedi fícsör persze a többszörös díjnyertes Switchblade User Interface. Az interfész 10 dinamikusan változtatható, játékokra egyedien testreszabható, LED kijelzős taktikai gombbal (emlékszünk még az Art.Lebedev Optimus Maximus billenytűzetére?) és egy dual módban használható mini LCD kijelzővel rendelkezik. Ha külső egeret csatlakoztatunk a Razer Blade-hez, akkor akkor az LCD kijelző másodlagos képernyőként funkcionál és játék közbeni extra infók megjelenítésére szolgál, míg ha úton vagyunk multi-touchpadként használhatjuk.

Aztán az árcetli, ahol egy kicsit meginog az ember. Tengerentúli árakban számolva (amiket idehaza nyugodtan felszorozhatunk kb. másféllel) 1000 dollárból már kijön a belépő szintű MacBook Air, a Razer Blade viszont közel 3x annyiba $2800-ba kerül (igaz egy fullos 17 collos MacBook Pro $3000 fölé is könnyen felszaladhat). Mindkettő prémium termék, de egyelőre más közönséget szólítanak meg.
A nemzetközi szaksajtótól egyébként rendkívül jó kritikát kapott a Razer Blade, mindenhol üdvözölték, igazi hype lett belőle, egyesek a Razer Blade-ben látják a Windows alapú PC-k megmentőjét, jövőjét (a desktopokat is beleértve). Kíváncsian várjuk a fejleményeket, első real-life teszteket, addig pedig videó a tovább után!

4 hozzászólás