Társasház kizárólag motorosok részére

By  | 

Japánban külön társasházat húztak fel a robogósok, motorosok részére, a helyhiány és zsúfoltság miatt az autósoknak így is eleve lehetetlen vagy éppen kifizethetetlen luxus egy garázsban leparkolni a belvárosban. Az itt lakó szomszédkonak biztos lesz közös témájuk.

A Yuji Nakae, Akiyoshi Takagi és Hiroshi Ohno japán tervezők elsősorban olyan egyedi apartman-komplexum kialakítására törekedtek, aminél az elsődleges szempont a motorbicikli-tulajdonosok igényeinek kielégítése, legfőképp a hatékony tárolás terén.

Az épületegyüttes földszintjén helyezkednek el a lakások bejáratai, amik duplán kihajtva egyben garázsajtókként is funkcionálnak, itt a kétkerekű jármű tökéletesen megfér a lépcső alatt az „előszobában”, ahol nem zavarják felesleges bútorok és egyéb akadályok a gyors kihajtásban.

Egészen pontosan Tokió Suginami-ku városnegyedében található ez az íves homlokzatú háromszintes társasház, amiben összesen 8 lakás osztozik mindössze 300 négyzetméteren, vagyis csupán átlag 37.5 négyzetméter jut egy többszintes lakásra, de ez egy japán metropolisban már akár egész tágasnak is nevezhető.

Mindenesetre a hullámos vonalvezetésű alapterületnek köszönhetően maximálisan ki tudták használni a rendelkezésre álló teret, az egymásra nyíló motorbejáratok egész kis helyen megférnek egymás között. Egyedül talán a falak vastagsága miatt lehet probléma a lakók között, illetve hogy az épületben nemigen vannak szobasarkok, így a bútorokkal kicsit trükközni kell.

Még több fotó Facebookon: Tokyo NE Aparment

Még több pazar garázs: