Robotgyártás már 20 perc alatt – LEGO Mindstorms EV3

By  | 

[CES 2013] A LEGO idei jelenléte a vegasi eseményen egyeseknek furcsa lehet, ám nem kell egyből a Duplo vagy a kastélyos-tűzoltós szériák promotálására gondolni, a dán játékóriás azért tud komolyabb és technikailag előremutató termékekkel is előrukkolni. Az 1998-ban debütált Mindstorms-szériával a LEGO a programozható robottechnológia alapjait csomagolta játékos formába, a második generációs Mindstorms NXT sikeréről pedig sokat elmond az a tény, hogy a 2011-es évben még mindig jobban fogyott, mint 2006-ban, amikor is elkezdék forgalmazni. Csak idő kérdése volt a 3. széria bejelentése, hiszen a LEGO legnagyobb bevételt hozó termékvonaláról van szó, és a Mindstorms EV3 nem is okoz csalódást.

Gyerekek új generációi, és még annál is több felnőtt mélyedhet el a robotika rejtelmeiben, hiszen olyan mozgó robotokat kreálhatnak akár számítógép nélkül is, amik a kibontástól és az összerakás kezdetétől számított 20 percen belül már mozognak és követik az utasításokat, ebben a segítségükre vannak az új sorozathoz tervezett szenzorok, köztük érintésérzékeny szenzorok, infravörös érzékelők a hozzá tartozó beacon-nel, színérzékelők és az “intelligens brick” nevű programozható irányítópanelek. Egyszerűbb parancsok a paneleken közvetlenül is beállíthatók, bonyolultabb programozáshoz azonban már szükség lesz egy számítógépre.

Minden EV3-as brick-ben egy ARM9-es processzor és 64 Mb-os RAM bújik meg, van bennük SD-kártyafoglalat a meglévő 16Mb-os flash memória mellé, operációs rendszerként Linux-ot használnak, csatlakozási lehetőségekben pedig ismerik a wi-fit és Bluetooth 2.1-et is, sőt USB 2.0-s csatlakozójuk mellett mellett még négy másik port áll rendelkezésre, a legjobb pedig az, hogy iOS-el és Android-dal is kompatibilisek lesznek, ami megnyitja az utat az okostelefonok és tabletek előtt, az ehhez szükséges alkalmazás legalábbis már fejlesztés alatt van.

A Mindstorms EV3 szettje egészen pontosan 594 LEGO-darabot fog tartalmazni. amivel rögtön ötféle különböző robot kreálható, köztük a kígyóformájú R3PTAR, a Wall-E hasonmás TRACK3R és a skorpiókirály SPIK3R, ez utóbbi például képes arra, hogy egy mozgó infrás beacon-t automatikusan lokalizáljon és kövessen, ugyanazzal a lendülettel félelmetes pontossággal megsorozzon pár piros labdával, majd szépen odamásszon és újratöltse a tárát.

Az új LEGO-robotok már érzékelik, ha kézzel suhintunk egyet előttük, kikerülnek akadályokat és újraterveznek útvonalakat, ráböknek arra a színű tárgyra, amire beprogramoztuk: mindez csak pár példa a beállítható parancsok közül, a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek. Nem véletlen, hogy iskolákkal és pedagógusokkal is egyeztet a LEGO a Mindstorms-széria oktatásban való hasznosításáról.

A tovább után megleshető a Mindstorms EV3 hivatalos bemutató videója.