Resolution Audio Cantata Music Center

By  | 

A címben szereplő mjúzikcenter kifejezés ne vezessen meg senkit, nem a nyolcvanas évek furnérlemez dobozba csomagolt csörömpölő kazettás deck + rádióserősítő + lemezjátszó kombójáról van szó, hanem éppen az ellenkezőjéről. A Cantata Music Center a világ legdrágább és talán legjobb audiofil kategóriájú USB-s digitális-analóg konvertere (192kHz/24-bit), zeneközpontja.

A Cantata ugyan tartalmaz egy integrált CD lejátszót, de bármilyen más forrással, bemenettel megbirkózik és forrástól függetlenül azonosan magas minőségben képes azt reprodukálni, feltéve, ha maga a zene is megfelelő minőséget biztosító formátumban került rögzítésre (itt elsősorban veszteségmentes formátumokra kell gondolni, nem mp3-ra).

Az audioforrás érkezhet USB kábelen, koaxon, optikai kábelen, ethernet porton, az integrált CD lejátszóról, NAS-ról, PC-ről, Mac-ről és a Pont Neuf USB pöcöknek köszönhetően vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is. A kiment pedig XLR vagy RCA csatlakozón keresztül távozik. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. a számítógépen tárolt zenéket nagyon meggyőző minőségben, akár  192kHz/24-bit-en szólaltathatjuk meg (feltéve persze, hogy így a megszólaltatni kívánt fájlok is így vannak enkódolva).  Meghallgatni, kipróbálni sajnos nem volt lehetőség, de a nemzetközi szaksajtó vájtfülű és kritikus teszterei az egek magasztalják a cuccot. Nekik elhisszük.

A Cantatán már messziről látszik az árcetlijének megfelelő minőségi kidolgozás: felső részét egy tömör alu tömbből alakították ki, tetejét random hullámok díszítik, míg a front panelen egy látványos, de mégis visszafogott dot-matrix LED kijelző található. Árcetli: $9660 (2,15 millió Ft).

Ha audiominőségben, megjelenésben és árkategóriában is a Music Centerhez méltó erősítőt szeretnénk, akkor nem kell messzire menni a Cantata C50-es lesz a tökéletes választás. Árcetli: $6437 (1,47 millió Ft). A szettet pedig a „Pont Neuf” USB Bridge teszi teljessé.

A Resolution Audio rendszere természetesen teljesen iPhone / iPad kompatibilis, a megfelelő alkalmazást letöltve a lakás teljes területéről (feltéve, hogy van Wi-Fi) érintőképernyőről vezérelhető a rendszer. Ezt a képességet hamarosan Androidos rendszerekre is kiterjesztik.