Spark Digital mikrofon iOS-hez – The Voice @ Home

By  | 

A Blue Microphones még ez év eleji CES-en rukkolt elő három mobil felvevőegységgel, a Tiki, a Mikey Digital és a Spark Digital trióval, ez utóbbi most jelent meg végre kereskedelmi forgalomban.  A Spark Digital egy iOS-eszközökre specializált mikrofonos periféria, és a cég szerint az első olyan stúdió minőségű kondenzátor mikrofon, ami egyszerre USB- és iPad-kompatibilis.

Lényegében az előző verzó, a Spark XLR továbbfejlesztéséről van szó, hasonlóan professzionális minőségben vehetünk fel vokálokat és hangszereket, sőt egyszerre akár kétféle hangzást is, köszönhetően a Focus Control funkciónak. Adnak hozzá egy jópofa állítható mikrofontartó állványt is, a csatlakozáshoz ebbe egy sima headphone jack-es kábel kell a zéró kérleltetéshez, a kábel másik vége pedig a csatlakoztatott eszköztől függően USB 2.0-s vagy 30 tűs Apple-szabványú.

Frekvencia-tartománya a 26 Hz-től 20.000 Hz-ig terjed, érzékenysége 28 mV/Pa, és zajszintben képes kezelni a 65-128 dBa közötti  tartományt. Magán a mikrofonon is lehet hangot állítani és némítani, egy LED-es kijelző pedig vizuálisan is visszacsatolást ad a felvételről. A Garageband-el és más felvevő alkalmazásokkal natívan együttműködik, az iOS  eszközök közül pedig gyakorlatilag mindegyik iPad-generációval, továbbá a 4. generációs iPod touch-al és a 4-es verziótól felfelé az iPhone-okkal is összepasszítható. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a legújabb, 4. generációs retinás iPad, az iPad mini és az iPhone 5 esetében szükséges a Lighting adapter is a csatlakoztatáshoz, ezeknél már nem megyünk sokra a 30 tűs kimenettel.

Tartozik még hozzá egy Cloud Production Bundle csomag, ami egy felhőalapú szolgáltatás a felvett anyagok backup-olására és azok online megosztására. Ha alig várjuk már az otthoni karaoke-zást vagy slágergyanús szerzemények megörökítését iOS-en, mindössze 199$-ért (~45.000 Ft)már megrendelhető a Spark Digital az Apple Store-ban és a BestBuy-on.