Beoplay H5 vezetéknélküli fülhallgató teszt

By  | 

Ha a hangzásban legodaverősebb, legdesignosabb, legdrágább in-ear típusú vezetéknélküli fülhallgatót keresed, akkor hadd mutassam be a Beoplay H5-öt. A Bang & Olufsen dán high-end audió gyártó frissen bemutatott fülhallgató újdonsága remekül néz ki, prémium anyagokból van összerakva, ügyesen tölt, hangzása testreszabható, por-, izzadság- és cseppálló. Mágnesesen összepattintva nyakláncként is viselhető, és természetesen a hangminőség terén sem ismer kompromisszumokat. A Beoplay H5-öt az elsők között, a nemzetközi premier után alig egy héttel sikerült megkaparintanunk tesztelésre.

beoplay_h5_teszt_pto_hu_05

Unboxing

Ha B&O logós dobozzal érkezik a futár, abból baj már nem lehet. Ráadásul, ha az alig pár napja bemutatott BeoPlay H5 lapul a dobozban, a gyártó első vezetéknélküli in-ear (hallójáratba illeszkedő) fülhallgatója. Ha párnástól kiemeljük az ékszerként a párnába süppedő fülhallgatókat, alatta találjuk a különleges kocka alakú töltőt, az összesen 7 (hét!) pár különböző méretű és tulajdonságú gumiharangot, három kábelcsíptető gombot és a használati utasítást.

beoplay_h5_teszt_pto_hu_03

A fülhallgató fekete matt, picit gumis tapintású polimer borítást kapott, a külső felén megcsillanó, szépen megmunkált szálcsiszolt alu felületen pedig ott figyel a B&O logo. A két fülhallgatót masszív, cipőfűző vastagságú és erősségű textilborítású kábel köti össze. Ezen található a 3 gombos vezérlő (be-kikapcs, hangerő) illetve a rejtett mikrofon.

beoplay_h5_vezeteknelkuli_fulhallgato_teszt_02

 

Ergonómia, gumiharangok, izoláció

A Beoplay H5 nem használ fülcsíptetőket, így a hallójáratba helyezhető gumiharangoknak kell biztosítaniuk, hogy az árcédulájában is felsőkategóriás fülhallgatók mozgás közben is tökéletesen illeszkedjenek, futás közben se hagyjuk el őket. A tökéletes illeszkedést pedig nem bízták a véletlenre: összesen 7 pár gumiharang közül választhatunk.

beoplay_h5_vezeteknelkuli_fulhallgato_teszt_15

Az S, M és L méretben érkező ComplyTM Sport gumiharangok strapabíró, ugyanakkor jól lélegző memóriahabból készültek, amelyek a test hőjének hatására kitágulnak, így pár másodperc múlva teljesen kitöltik a hallójáratunkat. Ahogy neve is mutatja elsősorban sportoláshoz, aktív mozgáshoz ajánlják, és erre segít még rá a SweatGuardTM technológia, ami távol tartja az olyan nem a hangszóróba illő dolgokat, mint a kosz, az izzadság, vagy a fülzsír.

A szivacsos sport harangok mellett még négy méretben (XS, S, M, L) elérhető szilikon gumiharangok közül is választhatunk.

beoplay_h5_vezeteknelkuli_fulhallgato_teszt_11

A hallójáratba való precíz illeszkedés nem csak a kipottyanás ellen véd, hanem ez garantálja a megfelelő mélyhangokat is. Ha a méretünknél kisebb, rosszul illeszkedő harangot választunk, akkor a basszusok elszöknek.

Töltés

A töltés egészen egyedire sikerült. A töltő egyik vége egy klasszikus USB kábel, ami akár laptopba, akár átalakítóval 220-ba dugható, míg a kábel másik felén figyel az újítás: egy kb. 3x3x3 cm-es matt fekete B&O logós kocka. A szabályos alakú töltőállomásból mintha kiharapták volna a fülhallgatók helyét. A fülhallgatókat rendkívül egyszerűen, szétszerelés nélkül, a nyakunkból lekapva mágnesesen csatlakoztathatjuk. Ha nem cseréljük fel a jobb és bal oldalt, jó oldallal próbálkozunk, akkor igazgatás, játszadozás nélkül a mágnes azonnal a helyére rántja a fülhallgatót, aminek a sikerét pontszerűen villogó – vagy feltöltött esetben folyamatosan világító – mini LED jelzi. Gratula Jakob Wagner!

beoplay_h5_teszt_pto_hu_08_BW-focus

Az egyenként 50 mAh kapacitású akksik teljes feltöltéséhez kb. 2 óra szükséges, ezt követően pedig 5 óra zenehallgatást bírnak normál hangerőn.

Bluetooth párosítás

A mobilunkkal történő párosítás rendkívül egyszerű. A bekapcsoló gombot 5 másodpercig nyomva kell tartani, ekkor kék LED jelzi, hogy aktív a Bluetooth. A mobilon is megjelenik Beoplay H5 néven a felfedezett eszközök között. Kiválasztjuk, csatlakozik, működik. A pár napos teszt során egyszer sem szakadt meg a kapcsolat, nem akadozott a zene.

A mágneses töltőhöz hasonló okosság a készülék kikapcsolása. Ha kihúzzunk a fülünkből, akkor a két fülhallgató végződést mágnesesen összepattinthatjuk, amivel rögtön ki is kapcsoltuk az eszközt. És ha nem hallgatjuk, akkor is így nyakláncként zárt állapotban a nyakunkban hordhatjuk.

beoplay_h5_vezeteknelkuli_fulhallgato_teszt_06

Használat, hangzás

A hét pár gumiharang közül esetemben a gyárilag is felhelyezett „M”-es szilikon verzió illeszkedett legjobban, ez biztosította a legjobb izolációt, külső zajok kizárását. A sportoláshoz tervezett memóriaszivacsos verzióhoz képest lényegesen teltebb basszusokat produkál, illetve itt nincs az a minimális anti-izzadság és fülzsír védőhártya/szivacs sem a hangszórók és a dobhártyánk között.
Bepörgettem kedvenc Spotify playlistejeimet, elektronikus zene mellett, igazi gitárral/dobbal, énekkel is teszteltem. Aztán rájöttem, hogy ez így nem biztos, hogy a legjobb lesz. És igen, a streamelés helyett az SD kártyára felmásolt Adele Live at the Royal Albert Hall veszteségmentes FLAC album már egy más kategóriában szólalt meg. A forrás továbbra is a mobilom, de vezetéknélküli Bluetooth füles lévén ez a leginkább életszerű felhasználás. Ha a füles megfelelően illeszkedik, akkor a mélyek testesek, feszesek, a középtartomány részletgazdag, a magas tiszta és jól elkülönül.

beoplay_h5_vezeteknelkuli_fulhallgato_teszt_16

Alapból talán a középtartomány van túlsúlyban, de ha letöltjük a BeoPlay appot, akkor a füles hangzása egy egyedi vizuális equalizer segítségével hangulatunknak vagy zenehallgatási preferenciáknak megfelelően testreszabható, vagy választhatunk az előre behangolt beállítások közül. A hangszín beállításokat a H5 elmenti, a Bluetooth kapcsolat megszakadása, a füles kikapcsolását követően is megőrzi, és a legközelebbi bekapcsoláskor ugyanezekkel a beállításokkal indul újra.

beoplay_h5_vezeteknelkuli_fulhallgato_teszt_20

Egy apróság: ha helyesen nem sztetoszkóp stílusban elől lógatva, hanem a nyakunk mögött vezetjük el a kábelt, és nem elég hangosan hallgatjuk a fülest, akkor mozgáskor valamennyi kábelzaj továbbítódik a fülünk felé, ahogy a vezeték a ruhánkkal súrlódik. Halk zenehallgatás mellett valószínűleg minden más vezetéknélküli fülhallgatónál érzékelhetünk hasonlót, a zsinór rövidítésével azonban tudjuk csökkenteni a súrlódás okozta hangot.

beoplay_h5_vezeteknelkuli_fulhallgato_teszt_05

Felépítés, technikai paraméterek

A BeoPlay H5 fülhallgató mindkét felében egy-egy 6,4 mm átmérőjű hangszóró található 20 – 20.000 Hz frekvenciatartománnyal. Az alu, polimer és textil felhasználásával készült füles 18 grammot nyom. A jobb és baloldalt összekötő kábel 52 cm hosszú, amely a kábelcsíptetőkkel rövidebbre állítható. A vezetéknélküli átvitel a Bluetooth 4.2 protokollt támogatja.

És végül nagylevegő, következik az árcetli: 79.990 Ft. A tökéletes hangzást és a minőséget még mindig meg kell fizetni, viszont akinek fontos a vezeték nélküli szabadság, hosszútávú partnere lehet a BeoPlay H5.