Greubel Forsey GMT – időzónás luxusóra beépített földgömbbel

By  | 

Régen nagyon menők voltak az időzónás karórák, most ez úgy néz ki, a luxus-karórák privilégiuma maradt. A Greubel Forsey új GMT-órája nem a szokványos automata, több kisebb óramutató bújik meg az üveg alatt, a 12 órás óralap mellett maradt hely egy másodpercet mutató résznek is, egy másik általunk beállított időzónát mutató időmérőnek, valamint kijelző, ami a 72 órás járástartalékból hátralévő időt mutatja.

Rögtön szembetűnik, hogy egy kis kék földgömb is forog benne, ami persze titániumból van, és a déli sarki résznél van rögzítve a tengelye, mondanunk sem kell, 24 óra alatt meg is tesz egy fordulatot. A hátlapon egy korong kapcsolódik, amin 24 világváros neve szerepel, szintén a különböző időzónákat szemléltetve, sőt fekete háttérrel jelennek meg azok a helyek, ahol nincs külön téli és nyári időszámítás, lám ilyenre is gondolni kell.

Az éjszakai időt a földgömb megfelelő féltekéjén a forgó számlap sötétebb számai is jelölik a 18:00 és reggel 06:00 közötti időszakban, reggel 6-tól este 6-ig értelemszerűen a világosabb rész játszik. A karóra oldalán egy átlátszó üvegen keresztül kikukucskál a déli félteke is, szóval az ausztráloknak sem lehet egy szavuk sem.

Összesen 436 alkatrészből áll a szerkezet, ebből 87 mozgóalkatrész zakatol serényen az óra belsejében. A hab a tortán a 43,5 mm átmérőjű, összesen 18 karátos fehérarany-foglalat, illetve az alligátor-bőrből készült óraszíj. Ár és elérhetőség egyelőre nem ismert, de a gyártó bízik a sűrűn utazó üzletemberek pénztárcáinak terhelhetőségében.

6 hozzászólás