Bang & Olufsen BeoSound 5 Encore médiaközpont

By  | 

A masszív árcetliket viselő high-end portékáiról ismert dán audio gyártó, a Bang & Olufsen bemutatta a BeoSound 5 Encore médiaközpontot. Az impresszív megjelenésű érintőképernyős vezérlőegység a 2009-ben bemutatott BeoSound 5 megfizethetőbb változata.

A 2 évvel ezelőtti modell megjelenésében szinte azonos volt és már az is internetrádió képes volt, de csak a B&O saját médiaszerverével a BeoMaster5-tel volt kompatibilis és egy 500GB-os integrált merevlemezzel rendelkezett. Az Encore kiadás ezt a winyót áldozza fel a hálózati kapcsolatok oltárán és immár „idegen” eszközökhöz is hajlandó kapcsolódni. Az eszköz központi médiavezérlőként funkcionál, mely elérést biztosít a legkülönfélébb zenei forrásokhoz, legyen az egy külső merevlemez, egy USB-n keresztül csatlakoztatható eszköz, egy iPod, egy iPhone, egy vezetéknélküli NAS meghajtó, a PC-nk egy megosztott könyvtára, sőt már nyitott az Apple termékek felé is, így az AirPlay-t is támogatja és természetesen ugyanúgy eléri az online rádiókat.

A nappali közepén állványra felállított vagy a falra illesztett 26 cm képátlójú érintőképernyő a hatalmas szálcsiszolt alu gombbal azonnal tudatja a betörővel, hogy érdemes lesz benézni a garázsba is. A kezelés a nagy tekerőgombbal az azon elhelyezkedő három diszkrét léptető gombbal rendkívül egy Apple coverflowhoz hasonlóan intuitív.

A rendszer a B&O intelligens playlist kezelő megoldását használja (MOTS), mely folyamatosan monitorozza és analizálja a kiválasztott számok ritmusát, ütemét, tonalitását, dinamikáját és dallamát. A begyűjtött adatok alapján automatikusan új számokat ajánl és igyekszik minél jobban feltérképezni a tulajdonos zenei ízlését. „Ha aktív MOTS mellett elindítasz egy számot, az olyan mintha egy magot ültettél volna el. A MOTS a földbe szórt magból egy virágoskertet varázsol. Teljesen új módon fedezheted fel zenegyűjteményedet vagy az internetrádiókat” – szól a sokatígérő promó. Az, hogy ez a funkció mennyire hasznos és mennyire jól működik a gyakorlatban nehéz megítélni tesztelés nélkül, de mindenesetre a cég már szabadalmaztatta a megoldást, illetve egyébként is remek, minőségi cuccokat gyártanak, de ez a virágoskert motívum nekem kicsit sok.

Egy hálózaton egyébként összesen nyolc BeoSound 5 Encore tud együtt dolgozni és azonos forrásból 8 különböző helyiségben lévő hifire nyolc különböző zenét streamelni egyidejűleg. Igaz, ha valaki csak egyet tud megengedni magának már ott sincs probléma, hiszen az Encore igaz, hogy szinte csak a felébe kerül, mint merevlemezes elődje, így is $3350-t (kb. 625 000,- Ft) kell kicsengetnünk érte. Videó a tovább után!