Rawlemon – gyűjtsd be a Holdat is!

By  | 

Ismerjük el, a hagyományos napelem panelek nem nyújtanak éppen esztétikus látványt, ahogy beterítik a házak tetejét és a nap energiájának csak egész kis százalékát képesek hasznosítani. Azonban egy német építész már három éve dolgozik egy megoldáson, amely forradalmasíthatja a napenergia hasznosítását. Az eszköz a Rawlemon nevet kapta és hamarosan akár piacra is kerülhet.

SONY DSC

André Broessel egy állványra szerelt tökéletesen gömb alakú lencsét álmodott meg, mely egy nagyítóhoz hasonlóan képes a nap sugarait egy fókuszpontba összegyűjteni. Az energia átalakításához ugyanúgy szükség van a hagyományos kollektoroknál jól ismert fényérzékeny lapocskákra, de jóval kisebb méretben. A lapocskákat a gömb által létrehozott fókuszpontba helyezve sokkal hatékonyabb módon hasznosítható a nap energiája. Így a Rawlemon akár felhős napokon, sőt éjjel a Hold sugarait befogva is képes energiát termelni.

SONY DSC

Valójában a Rawlemon egy igen egyszerű mechanizmuson alapszik – egy domború lencse, ami egy pontba koncentrálja a nap sugarait – már évszázadok óta ismert jelenség, alkalmazott tudomány. Bárki képes otthon előállítani hasonló lencsét, csak egy darab fólia és víz szükséges hozzá.

SONY DSC

Azonban a Nap és a Hold folyamatosan mozgásban van, minek köszönhetően a kollektorokat nem mindig a megfelelő szögben érik a fénysugarak, ekkor szintén csökken a hatásfok. Broessel erre is gondolt és tervezett egy szerkezetet, melynek segítségével a Rawlemon képes követni a két égitest pályáját. A követő rendszer és a gömb lencse együttese, így több mint 70 százalékkal növeli a hatékonyságot egy normál napkollektorhoz képest.
A gömb alakú napkollektor alkotói létre hoztak egy IndieGoGO kampányt is, mellyel először egy asztalra helyezhető, kisebb eszközök töltésére alkalmas Beta.ey nevű eszközt szeretnének piacra dobni.

rawlemon_napelem_04

Mégis a legérdekesebb az, ahogy a Rawlemon csapata a jövőben hogyan próbálja integrálni szerkezetét épületekbe. Például olyan ablaküvegen dolgoznak, mely több kisebb gömblencsét foglal magába, vagy egy olyan hatalmas lencsén, ami egy felhőkarcoló tetejébe van integrálva, így gyűjti be a napsugarakat.

spherical-glass-solar-energy-generator-rawlemon-4

3 hozzászólás

 1. Dávid

  2014. január 16. csütörtök at 23:09

  Ez nagyon jól hangzik, csak sajnos magának a napfénynek kicsi az energiasűrűsége. Akármilyen lencsét tehet elé, ha a gömb felülete ami a nap felé néz pl 1m2, akkor abból sehogy nem lesz több. Az igaz, hogy a mostani celláknak elég rossz a hatásfokuk, ha ezen tud javítani, az dicséretre méltó. De sajnos a megfelelő mennyiségű energia befogásához kell a nagy felület, túl sokat nem lehet trükközni.

 2. JoeYi

  2014. január 18. szombat at 08:26

  Mennyi lehet a tömege, 1 tonna? Az árát pedig pláne ne firtassuk, ekkora szabályos gombot sok-sok millióért ha legyártanak. Igazán praktikus darab :D

 3. Balázs

  2014. január 20. hétfő at 20:07

  Ez szerintem elég nagy hülyeség, mégpedig két okból is:
  1.) Ahogy Dávid is megírta, a lencse felületénél több napfényt nem tud begyűjteni, szóval nem fog több energiát termelni mint egy azonos felületű napelem.
  2.) Ha kis felületre koncentrálod a napfényt, akkor elég nagy lesz ott az energiasűrűség, ami a cella felmelegedéséhez és a hatásfok drasztikus csökkenéséhez vezet.