Odooproject – BME-s siker a madridi Solar Decathlon versenyen

By  | 

Évek óta megrendezik a nagy presztízzsel bíró Solar Decathlon versenyt, aminek keretében számos európai egyetem hallgatója vesz részt, de érkeznek jelentkezők Kínából, Japánból, Brazíliából és Egyiptomból is. Maga a rendezvény egy olyan nemzetközi versengés az egyetemek között, ahol a fő cél olyan energiahatékony, könnyűszerkezetes épületek, passzívházak megtervezése, amik csakis kizárólag napenergiát használnak fel, és idén Madridban hazánk képvielői igazán kitettek magukért.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) csapatát, az Odooproject-et mintegy 60 hallgató alkotja, koncepciójukban igyekeztek a mai komfortigényeket kombinálni a tradicionális magyar hagyományokkal. A központi tér tulajdonképpen egy hatalmas nyitott terasz, ahol a tevékenységek nagy része jó időben végezhető, a pihenőrész és a kinti konyha is a speciális „nyári fal” részen kapott helyet. Azzal, hogy ezek a helységek a „természetbe” kerültek, jelentősen csökkent a kondicionált beltéri helyiségek mérete, így az energia és építőanyag-spórolás máris kipipálva.

A nyári fallal megduplázódik a a kedvező déli falfelület, itt a függőleges falfelületre helyezett napelemekkel, valamint az üvegezett déli homlokzattal passzív hőnyereséget lehet elérni, amit például télen a fűtésre lehet felhasználni, a nyári estéken pedig a napelemekre spriccelt/locsolt keringetett víz lehűl és ezáltal nappal a ház hűtését szolgáltatja.

A tetőn szintén napelemek tömkelege helyezkedik el, így a számítások szerint 2-3-szor annyi energiát termel a lakás, mint amennyire egyébként szükség van, egy elektromos autónak például napi plusz 70 km-es feltöltést produkálna.

A légkezelő egység az extrém időjárási viszonyok esetén is biztosítja a benti levegő minőségét, a beltéri hőmérsékletet pedig rendkívül hatékonyan lehet mennyezeti és padlófűtéssel menedzselni. A vízfogyasztás csökkentéséhez a tetőről összegyűjtött esővíz is besegít, és külön automatizált rendszer szabályozza az árnyékolást és a hűtést-fűtést, amit távolról is irányíthatunk, elég hozzá egy számítógép, tablet vagy egy okostelefon.

Fontos szempont volt az Odooproject csapatnak a hőveszteség minimalizálása, ezt 24 cm vastag cellulóz hőszigeteléssel, hármas üvegezésű nyílászárókkal és többrétegű homlokzatburkolattal érték el. Madridban időközben már össze is szerelték a 4 panelből álló házat, és megállapíthatjuk, hogy eddig nagy sikere van, sok külföldi oldal is külön foglalkozik a magyar koncepcióval. A 19 egyetemi csapat közül szeptember 30-án hirdetnek nyertest. Hajrá magyarok, gratulálunk srácok!

4 hozzászólás

 1. Juliska

  2012. szeptember 19. szerda at 20:29

 2. D Zoli

  2012. október 1. hétfő at 21:34

  Sziasztok!
  A verseny végeredményéről itt olvashattok!!!!
  http://blog.odooproject.com/6384-szeretettel-madridbol-a-vegeredmeny

 3. spike

  2012. október 5. péntek at 19:49

  Nem rossz nem rossz.
  Amúgy sok fantáziája nem volt a mezőnynek: napelem mindenhol, hőszigetelés roskadásig.
  Ha 100 millából ennyit hozna ki nekem egy építész, akkor jól le is csapnám.

 4. D Zoli

  2012. október 13. szombat at 21:51

  Azért ettől egy fokkal összetettebb dologról volt szó… Nemhiába dolgoztak rajta ~60-an 2 évig. De ha mélyebben érdekel akkor hamarosan publikussá válik mind az a több mint 1000 oldal gépelt szöveg és több 200 rajz ami a házról készült.

  Az árát tekintve meg tisztázni kell hogy ez egy minta ház, a verseny miatt rengeteg különleges követelménynek kellet megfelelni, ami miatt sok rendszere túl van méretezve egy normál családi házéhoz képest.