Olive ONE: mindenttudó audiofil zenelejátszó

By  | 

Az alapítóról, Dr. Oliver Bergmannról elnevezett, san franciscoi székhelyű audio manufaktúra, az Olive 2005 óta gyárt felhasználóbarát, audiofil minőségű médialejátszókat. A legismertebbek talán az Olive 4HD, 5HD és 6HD modellneveken futó lejátszói. Most nem kevesebbet ígérnek, mint hogy elkészítik a legdizájnosabb, legfelhasználóbarátabb, elérhető árú, mindenttudó digitális HD zenelejátszóját. A szaksajtó szerencsés képviselői már tesztelhették a prototípust és egyelőre hozza a várakozásokat a júliusra várható Olive ONE.

A ONE-t kicsomagolva egy valóban csinos kb. CD korong méretű, szálcsiszolt alu házzal és érintőképernyővel rendelkező eszköz néz vissza ránk, diszkért olive logóval. Egyetlen gombnyomással csatlakozik az elérhető vezetéknélküli hálózatokra (persze a wifi jelszót gondolom nem árt megadni:) és végigpásztázza az elérhető zeneforrásokat legyen az egy PC, egy Mac, egy NAS vagy más UPnP kompatibilis eszköz, bluetoothon keresztül a mobilunkon lévő médiatárat és végigtekeri, de az online rádiók, a Pandora vagy a Spotify sem hozzák zavarba, sőt Deezer-ről vagy iTunes-ról is streamelhetünk. (Kapcsolódási lehetőségek: Buletooth, Dual-band Wi-Fi 802.11n, Wi-Fi DirectTM, Wi-Fi Certified Miracast, UPnP/DLNA).

Ha mégis ragaszkodunk a helyi tárhelyhez, akkor benevezhetünk egy 2TB-os HDD kiegészítőre, mely szintén egy korong alakú házban a lejátszó alatt kaphat helyet. Ezentúl az Olive saját háttértárát bárhonnét a világból elérhetjük.

Minden hasonló lejátszó lelke a DAC, vagyis a digitális-analóg konverter. Az Olive ONE esetében ezt nem bízták a véletlenre, így a kis lejátszóban a kategóriájában egyedülálló 32-bit/384kHz Burr-Brown DAC (112 dB dinamikatartomány) dolgozik. A két egyenként 32 Watt-os integrált HD erősítőre közvetlenül is csatlakoztathatjuk a hangfalakat, akár klasszikus coax kábeles megoldással, akár Bluetooth-on keresztül. A 24 bites digitális jelfeldolgozó (DSP) gondoskodik a hangsugárzók konfigurációjáért.

Az Olive ONE-t többféleképpen vezérelhetjük. Alap a készüléken lévő 7”-os érintőképernyő, de ha azt kicsinek találjuk Wi-Fi-n keresztül kilőhetjük a nappaliban lévő 55”-os Wi-Fi-Miracast kombatibilis TV képernyőjére. Ami a mobilokat illeti Androidra és iOS-re elkészült már a vezérlő app, a Windows Phone 8-as verzió pedig az indiegogo.com közönségének kérésére már szintén fejlesztés alatt.

Apropó Indiegogo! A cég az előző termékeivel ellentétben az Olive ONE lejátszó sikerét nem bízta a véletlenre, így a manapság oly népszerű crowdsourcing/funding site-ok egyikét az Indiegogo-t választotta, hogy a koncepció tesztelésére. A számítások bejöttek, a projekt indulásához szükséges 200.000 USD pár hónap alatt összegyűlt, a prototípus már elkészült és idén nyáron várható a sorozatgyártás.

Az Olive ONE-on $399-os (kb. 88.000 Ft) árcetli fog figyelni, ami még a megfizethető kategória, különösen, ha az Olive korábbi médialejátszóinak árával hasonlítjuk össze. Aki ragaszkodik a belső winyóhoz, azoknak $499 illetve $599 kell fizetniük az 1TB és 2TB-os modellekért. A fejlesztési roadmapen szerepel továbbá a készülékhez illeszkedő hangsugárzók gyártása, melyek szintén a toronyhoz lesznek illeszthetőek.

Az Olive ONE-ok jelenlegi formájukban egyébként alkalmas az egymással történtő kommunikációra, hálózatba kapcsolásra, azaz multi-room audiorendszerek kiépítésére. A lakásunk, házunk helyiségeiben egy-egy készüléket elhelyezve minden helyiségben ugyanazt vagy más-más zenét hallgathatunk és bármelyik szobából megváltoztathatjuk egy másik szobában szóló zenét, playlistet, hangerőt stb.

Minél többet használjuk, minél több zenét hallgatunk a készüléken az Olive ONE annál jobban képes feltérképezni ízlésünket, zenehallgatási szokásainkat, majd a napszaknak, hangulatunknak (?) megfelelő zenét ajánlani. A Facebook integrációnak köszönhetően pedig bármikor megoszthatjuk, hogy éppen mit hallgatunk, illetve értékelhetjük, kritikát írhatunk az adott számról. Ha bejöönek az Olive számításai, akkor a szoftveres platformot nyílttá kívánják tenni, így az SDK birtokában bárki fejleszthet rá egyedi alkalmazásokat.