Nokia GEM: érintőképernyőbe csomagolt mobil

By  | 

A Nokia mostanában nem ül a babérjain, sorra röpködnek a jövőbe mutató koncepciók, amikkel akár nagyon hamar visszaugorhatnak a mobiltechnológiai élvonalba. A múltkori hajlékony okostelefon után most egy egészen másfajta megközelítésből indultak neki a fejlesztésnek, a 25. évfordulóját taposó Nokia Research Center éves összejövetelén az egyik alapötlet most az volt, hogy az egész telefont egyetlen kijelző alkossa minden oldalán, ebből született meg a Nokia GEM.

A felhasználó eldöntheti, mire használja a mobil elő és hátlapját, illetve milyen szövegek vagy gombok fussanak a “szélein”. Fényképezéskor is jelentősen megváltozhat az eddig megszokott rutin, a Nokia GEM esetében már az sem lesz elképzelhetetlen, hogy az elkészített képet a telefon másik oldalán multitouch-os gesztusokkal szó szerint széthúzzuk, és beállítsuk, mint a telefon új borítómintája.

Az alkalmazások sem úgy sorakoznának fel, mint egy iPhone-os vagy Android-os főmenü esetében, rácsos elrendezés helyett két csíkban húzhatnánk őket elő a telefon szélén az enyhén szélesedő részen, majd középre dobálva őket lennének indíthatók a navigációs programok, játékok és a netes böngésző. A GEM-telefonok egymással való Bluetooth-os (vagy egyéb) összekötése és a tartalmak cseréje leginkább arra hasonlíthat, mint amikor egy pohár italt áttöltünk egy másikba, láthatóan tehát nagyon rámennek az interaktív és játékos használatra, illetve a teljes körű személyre szabhatóságra.

A tervek szerint 3D-s megjelenítést is tudna a mobil, valamint a hangulatunkat tükröző saját avatarok és az animált ébresztőfunkció is színesítené a használatot. Mivel még kézzelfogható prototípus sincs még a GEM-ből, ezért a megjelenéséig még sok év eltelhet, azonban gyökeresen eltér minden eddigi okostelefon-formátumtól, éppen ezért izgalmas fejlesztésnek ígérkezik.

A tovább utáni videóban a koncepiót egy animált bemutatóval is szemléltetik:

7 hozzászólás

 1. smakk

  2011. november 15. kedd at 17:55

  Arra mondjuk nagyon kíváncsi lennék, hogy különböztetik meg a tudatos érintést a nem tudatostól.

  • peti

   2011. november 16. szerda at 00:14

   okostelefon, mire odajutunk, hogy ebből valóság lesz már kitalálja magának mi a tudatos és mi nem :)

 2. iChimaru

  2011. november 15. kedd at 19:45

  még ha azt is veszem h ez még cs egy koncepció (sok sebböl vérezve), szerintem nagyon szép lépés a “full-(sur)face-touchscreen”. =) Nekem tetszik (eddig).

 3. Szerzetes

  2011. november 16. szerda at 09:13

  Érdekes és ötletes az biztos, de hogy lesz-e belőle valami. Azért kipróbálnám :)

 4. Marci

  2011. november 16. szerda at 18:51

  Nekem is nagyon tetszik remélem minél előbb lesz prototípus nekem nagyon tetszik

 5. Csomesz

  2011. november 17. csütörtök at 11:52

  A rajzoló asztalnál könnyű mobilt fejleszteni. Lássuk Nokia a valóságban a fejlesztéseket. Mondjuk kétségtelen hogy kellett a Nokianak a vezér váltás.

 6. culas

  2011. november 17. csütörtök at 16:12

  Az ötlet nem rossz, de a formája nagyon nem jön be :S Szerintem maradhattak volna a klasszikus téglalapnál, de ötletnek nagyon jó. Viszont egy ilyen megoldáshoz már tökélyre kell fejleszteni a vezeték nélküli adatátvitelt, akkumulátor töltést, és zenehallgatást is, mert elég rondán mutatna rajta egy mini USB