BlackBerry Bold 9900 és 9930

By  | 

Az floridai Orlandóban hivatalos holnap kezdődő BlackBerry World 2011 mai nulladik napján a kanadai gyártó leleplezte a legújabb BlackBerry modelleket a 9900-es és 9930-ast. Mostantól már nagyon csínján kell bánni a modellszámozással, mert lassan ötszámjegyűbe kell átgördülni, ahhoz pedig valami igazán nagy durranást illik villantani. Bár a 9900-as sem lehet panasz.

A 4G-s 9900-es az eddigi legvékonyabb (10,5mm) BlackBerry, melyből nem hiányzik az NFC sem, és hiába a BlackBerry mondhatja magának az iparág leghasználhatóbb, legprecízebb QWERTY billentyűzetet, a gyártó engedett a piac nyomásának, így a 640×480-as kijelző érintésre is reagál. Nem is akárhogyan. A 7. generációs operációs rendszerben bemutatkozó Liquid Graphics fantázianévre hallgató érintőképernyő funkcionalitás kimagasló teljesítményt, szupergyors reakcióidőt és 60 fps-en pörgő felhasználói interfészt ígért, mely mindemellett tűéles 287 dpi felbontásban pompázik.

Ami a külsős és dizájnt illeti a BlackBerry követi az eddig jól bevált receptet, mind ránézésre, mind tapintásra érződik, hogy itt bizony egy prémiumkategóriás üzleti telefonról van szó, az exkluzív anyaghasználat, a masszív szálcsiszolt fém ház, a minőségi billentyűzet és magasfényű hátlap mind ezt igazolják. Mindemellett a vastagságból is sikerült némileg lefaragni.

A dizájnos külső alatt egy 1,2GHz-es Snapdragon proci ketyeg, melyet 768MB RAM támogat. A 8GB-os háttértár microSD-vel tovább bővíthető, így akad hely az 5MP-es kamera által rögzített fotóknak és a 720p HD videóknak is.

Az NFC (Near Field Communications) támogatásnak köszönhetően a leendő BlackBerry 9900 tulajok telefonjuk segítségével, érintés nélkül vehetnek vonatjegyet, egyenlíthetik ki számlájukat vagy olvashatnak ki egy linket, url-t egy smart tag-ből.

Az új BlackBerry egyben belépő a kibővített valóságba is (Augmented Reality). A készülék gyárilag tartalmaz egy Wikitude klienst, így az előre telepített alkalmazás, a digitális iránytű, GPS és kamera segítségével a felhasználók kamera élőképe fölé különböző információs rétegeket vetíthetnek, így egy-egy nagyvárosban, ahol már megfelelő információ mennyiség áll rendelkezésre tájékozódhatnak a körülöttük álló épületekről, éttermekről, szállodákról, hogy csak a leginkább elterjedt turisták számára hasznos vonalat említsük.

A BlackBerry 7 OS, amellett, hogy mind funkciókban, mind teljesítményben, mind felhasználó interfészben előrelépést mutat, megpróbálja meghúzni a vonalat a munkát és a magánéletet, szórakozást között, mind az alkalmazások, mind a kontaktok leválogatásával, persze ez leginkább rajtunk múlik mennyire fog sikerülni. Mindemellett támogatja a beszédalapú keresést, a HTML5-öt,  és fejlettebb JavasScript compilert tartalmaz.
A BlackBerry Bold 9900 és 9930 modellek nyáron érkeznek.