Neonode: érintőképernyő helyett infra

By  | 

[CES 2013] A svéd Neonode gyártóról legutóbb talán a Neonode N2 mobiltelefon 2007-es megjelenése kapcsán hallottunk, ám a pici 2 inch-es, Windows Mobile-variánsra épülő különutas telefon nem aratott osztatlan sikert, egy év után a cég kénytelen volt csődvédelmet kérni. Azóta inkább komponensek gyártására specializálódott, illetve csiszolgatta az infravörös technológiára épülő felhasználói interfészét és az azzal kapcsolatos szabadalmait.

A CES-en mindenesetre három újfajta technológiai megoldást mutattak be, amik még önmagukban nem kész termékek vagy szolgáltatások, ám reménykednek, hogy a különböző gyártók felkapják az ötleteiket. Az egyik ilyen fejlesztés egy süllyesztett felszín peremén végigfutó infrás érzékelő, amiben rácsszerűen, keresztbe-kasul futnak az infravörös hullámhosszú fénynyalábok. A mélyedésbe benyúló ujjak (vagy tollak, stylus-ok) ezeket megtörik, és a megrajzolt utasítások az érintőképernyőhöz hasonlóan egy másik képernyőn képeződnek le, egyelőre azt lehet mondani, hogy közepes pontossággal.

Az érintőképernyő kiváltásának a cég várakozása szerint például a külső behatásokat jobban kezelni tudó környezetben lehet létjogosultsága, ahol fontos a strapabíróság és esetleg elég a levegőben gesztikulálni egy érzékeny vagy épp nem teljesen tiszta képernyő bökdösése helyett, amit az időjárási viszonyok amúgy is erősen érintenek.

Másik szenzoros próbálkozásuk az autóipart célozza a kormánykerékre applikált érzékelőkkel, amiben az a pláne, hogy hozzá sem kell érnünk a kormányhoz, szimpla suhintásokkal is lehet irányt változtatni és funkciókat kezelni. A szenzor különbséget tud tenni a kanyarodáshoz használt integetés és aközött, amikor a kormány tetején átcsapva megnyitjuk a zenei szolgáltatásokat, illetve amikor a kerék közepénél kétkezes suhintással az ablaktörlőket indítjuk be.

A Neonode maga is elismeri, hogy teljes mértékben nem lehet beintegrálni ezt a megoldást az autókba, hiszen egy véletlen karlendítéssel rögtön felülcsaphatunk egy másik parancsot, ami kanyarodásnál több mint kellemetlen is lehet, mindenesetre tárgyalnak egyes autógyártókkal a gyakorlati hasznosítás módjáról.

A leginkább használható koncepció viszont okostelefonokhoz kötődik, a mobilok peremét körülvevő infrás rétegről van szó, ami lényegében a fent említett süllyesztett infrás szenzor kifordítása. A bumperként körbefutó infracsíkot a kiállításon egy egyszerű infrapanellel szemléltették, ami a jövőben kiterjesztené az okostelefonon meglévő funkciókat, például autóversenyes játéknál szintén nem az érintőképernyőt nyüstölnénk, hanem két kézzel az asztalfelületen skreccselkve kormányozhatnánk, illetve egy másik alkalmazásnál különböző hangokat varázsolhatunk elő azáltal, hogy más-más helyekre koppintunk a telefon körül.

A tovább után mindezekről látható egy CES-es demó, továbbá egy Neonode-os videó az okostelefonos interfészt lefedő MultiSensing technológia remélt hasznosításáról.

4 hozzászólás