Remetelakba vonult vissza a profi snowboardos

By  | 

mike_basicht_area_241_snowboard_20

Mike Basich (1972) már 15 éve letámasztotta a deszkát, igaz a snowboardozást sohasem lehet abbahagyni, de versenyszerűen már rég nem űzi. Fénykorában minden hétvégén másik városban, országban pörgött valamelyik versenyen, évente $170.000-t kaszált (45 millió Ft), ami amerikai mércével, főleg, ha profi sportoló az ember majdnem, hogy kevés, de azért lehet belőle házat, autót venni és eléldegélni.

mike_basicht_area_241_snowboard_04

De Mike megunta a pörgést, a 360 m2-es házát és az autót és úgy döntött visszavonul a hegyekbe. A Sierra Nevada-n, az alig 20 ezer főt számláló kisvárostól, Trickee-tól nem messze, a 3-4.000 méteres csúcsok között vásárolt egy 40 hektáros területet 2160 méteres magasságban, amelyet a nyári hónapok kivételéven szinte mindig hó borít. Ideális helyszín egy visszavonult deszkásnak.

Mike Basich Area-241 Tahoe

A mindentől távol eső magaslaton saját kezűleg, némi baráti segítséggel építette fel a saját maga tervezte alig 20 négyzetméteres kőházat. Öt év alatt 175 tonna követ mozgatott meg és a maltert is kézzel keverte. A házban ugyan nincs WC, a januári mínusz 15-30 fokban is ki kell menni pottyantani, cserébe fafűtéses kültéri jakuzzi, saját sílift és pazar panoráma kárpótolja a büszke tulajdonost. A saját síközpont neve: Area 241.

mike_basicht_area_241_snowboard_03

A minimál világítást napelemekkel oldotta meg, a főzésről, fűtésről pedig egy fatüzelésű kályha, kemence gondoskodik. Két forrás is van a környéken, így a csapot megnyitva kristálytiszta forrásvíz érkezik, hacsak egy grizzly bele nem durrantott, vagy teljesen be nem fagy.

mike_basicht_area_241_snowboard_21

mike_basicht_area_241_snowboard_01

Az ötszög alapú ház egyetlen belső tere kő és fa borítást kapott, a leválasztás nélküli zuhanyzó is a konyha-nappaliban kapott helyet, egyedül a hálófülke, ami a galériára került. A házat majdnem minden oldalról kőfal öleli körbe, azonban dél felé hatalmas üvegfelület biztosítja a jótékony napsugarak bejutását és páratlan kilátást nyújtó teraszra is innét sétálhatunk ki.

mike_basicht_area_241_snowboard_06

Ezzel a házzal Basich gyerekkori álma vált valóra. Jelenleg a barátnőjével és kutyájával lakik a remetelakban, a napsütés ébreszti, sötétedés után visszavonul, napközben pedig snowboardozik, az időt fotózással, illetve a kutyájával tölti, nem stresszel, nem rohan sehova. Jelenleg saját márkás ruhák forgalmazásából él, így a hegyvidéki romantikában “csak” az idejének felét tölti, gyakran jár be a 20-25 percre lévő kisvárosba és valószínűleg van egy második otthona is, de erről nem szól a sztori. Azért nem árt tudni, hogy a Sierra Nevada hegyláncok között, 2076 méter magasan búvik meg az Egyesült Államok talán legdrágább ingatlanparadicsoma, a “tó az égben” néven is emlegetett Tahoe-tó (Lake Tahoe). Nevét onnét kapta, mert ez az USA harmadik legmélyebb (átlagosan 329 méter mély) tava, a víz pedig különösen mélykék. Közelében több, ismert síközpont is van, mint a világhírű Heavenly, illetve Squaw Valley, az 1960-as téli olimpia színhelye.

mike_basicht_area_241_snowboard_33

Basich tavaly tette fel Kickstarterre előkészületben lévő, saját fotóival színesített önéletrajzát egy 130 oldalas keménykötésű könyv formájában, ami 15 éves profi snowboardos pályafutását mutatja be és valószínűleg a ház építését is ebben dokumentálta. Videó + további fotók alább: