DJI Phantom 3 drón: 4K felbontás, 2 km hatótáv

By  | 

A drónfejlesztés azon kevés területek egyike, amit nem a kínaiak koppintanak le, hanem amiben éppen őket próbálják utolérni versenytársaik. A kínai szilícium völgyben, Shenzhenben székelő DJI abszolút piacvezető, ők készítik a kereskedelmi forgalomban kapható legjobb, legmodernebb, legkönnyebben irányítható, legnépszerűbb drónokat, a nevükhöz fűződik a méltán híres Phantom széria, aminek éppen a napokban jelentették be a legújabb csúcsmodelljét, a DJI Phantom 3-at, illetve annak Advanced és Professional változatait.

dji_phantom_3_1

4K videó

A promó videó rövid bevágási eladják a cuccot. Kell! Igaz, legalább Hawaiig kell utaznunk, ha hömpölygő lávafolyamot szeretnénk a levegőből 4K flyby videóra rögzíteni, és oda egy repülőjegy pont annyiba kerül, mint a Phantom 3. A promó videóban azért feltűnnek közelebbi helyszínek is, például 2:23-nál egy kis Budapest, a Duna, illetve az országház. A Phatom 3-mal beltérben is repülhetünk, bár egy templom (2:50) nem biztos, hogy a legideálisabb helyszín, a drón ugyanis nem halk, meg egyébként is. A Phantom 3 szakavatott kezekben csodákra képes, az $1259-os (kb. 350.000 Ft) repülő szerkezettel hollywoodi produkciókat megszégyenítő klippeket lőhetünk ráadásul a használata sem nehéz.

DJI-Phantom-3-4K-Camera

A DJI a korábbi Phantom modelleket alapból kamera nélkül árulta és egy kis extra pénzért beszerezhettük a beépített kamerával rendelkező Vision modellt. A legújabb modellek integrált kamerával érkeznek. A $999-os Advanced néven futó alapmodell 1080p full HD videót tud rögzíteni 60 fps sebeséggel, míg a drágább Professional változat 4K (4096x2160p) videót bír 30 fps sebességgel. Mindkét gép 12 megapixeles állóképeket tud lőni. A DJI LightBridge technológiának köszönhetően pedig mindössze 220 ms késleltetéssel a drón élő kameraképét, nem csak a távirányítónk tabletméretű kijelzőjén követhetjük, hanem az élő streamet akár közvetlenül Youtube-ra is kitolhatjuk!

DJI-Phantom-3-Camera-and-Gimbal

A kamerát egy 3 tengely mentén állítható stabilizátor (gimbal) tartja a drón alján. Az akciókamerában egy Sony EXMOR 1/2.3” érzékelő figyel, a lencse látószöge 94° / 20 mm (35 mm formátumra átszámolva), a rekesz pedig f/2.8. Az ISO érték 100-3200 között állítható, míg a záridő 8 és 1/8000 mp között.

Azoknak, akik GoPro-t szeretnének a Phatom 3-ra pattintani: a pletykák szerint hamarosan érkezik a kamera nélküli modell is.

DJI_phatom_3_dron_03

2 km-es hatótáv

A DJI Phatom 3 hatótávolsága közel háromszorosára nőtt elődjéhez képest, az über drónt akár 2 km távolságból is irányíthatjuk, anélkül hogy látnánk. A fejlesztők nagy figyelmet fordítottak a biztonságra és a könnyű kezelhetőségre. A drón eleve összeszerelve érkezik, gombnyomásra automatikusan felszáll és a beállított magasságot elérve egy helyben lebegve várakozik az utasításokra. Ha a drónt szem elől veszítenénk, bepánikolnánk vagy csak szeretnénk visszahívni lábhoz, akkor nincs más dolgunk, mint megnyomni a [H]ome gombot és a GPS segítségével a drón precízen visszanavigál a felszállási helyhez. Ugyanez történik, ha az aksi vészesen merülőben, így nem fog a fortyogó lávába pottyanni a méregdrága játékszerünk, hanem szintén hazanavigál, mint egy jó kutya. Ezen kívül az akadályokat, tereptárgyakat is figyeli, így nem tudjuk nekivezetni egy fának vagy egy magasfeszültségű vezetéknek.

dji_phantom_3_s2-taviranyito2

Beltérben is reptethető. Értelemszerűen ilyenkor nincs GPS jel, de no para, a vizuális pozícionáló rendszer és az ultrahangos érzékelők segítségével ilyen is veszi az akadályokat
A Phantom 3-ban távirányítójában egy 6000 mAh LiPo 2S, míg a drónban egy 365 grammos 4480 mAh LiPo 4S aksi figyel. Teljes felöltéssel körülbelül 23 percet képes a levegőben tartózkodni. A drón súlya egyébként 1280 gramm, aksival együtt!

phantom3_dron

DJI pilot app

A pilot alkalmazás segítségével az amúgy sem szűkös lehetőségek köre megtöbbszöröződik. Térképen követhetjük a drónunk mozgását, videót vághatunk, Youtube-ra élőben közvetíthetünk 720p felbontásban, teljes kontroll a fedélzeti kamera beállításai felett. És talán az egyik leghasznosabb fícsör: valós repülés nélkül, rossz időben vagy az első éles bevetés előtt a szobában, buszon, vonaton egy szimulátor segítségével fejleszthetjük manőverezési képességeinket. A napló funkcióval végignézhetjük, mikor, hol, merre repültünk, mikor milyen képeket, videókat lőttünk. Akcióban a DJI Phantom 3:

1 hozzászólás