Whitepod pályaszállás, avagy luxusjurták a svájci Alpokban

By  | 

Síeléskor sátorozni? Első hallásra szóba sem jöhet. Nemhogy síeléskor, de már a nyári fesztiválokon sem fér bele egy jó ideje. Kényelem, kor, puhányság. Persze, ha jobban megvizslatjuk a svájci Alpokban megbúvó Whitepod öko-luxus resortot, akkor mindjárt máképp állunk a dologhoz és nem a polifómon keresztül is jól érezhető vakondtúrás, hanem a pénztárcánk jelentheti az akadályt.

A 3257 méter magas Dents-du-Midi (A dél fogai) képződmény lábainál 1400 méteren helyezkedik el a Whitepod resort , melynek különlegessége abban rejlik, hogy alpesi rönkházak helyett, egyel közelebb a természethez, luxusjurtákban tölthetjük az éjszakákat. A recepciónak és étteremnek  helyet adó főépület (amely egyébként egy 17. században épült menedékház felújításából született) felett összesen 15 db félgömb alakú, garzonlakás méretű, egyenként 40 négyzetméter alapterületű sátor helyezkedik el a hegyoldalban.

A parkolóból, recepcióról motoros szánkóval viszik fel a 150 méterrel magasabb fekvő kapszulákhoz a poggyászunkat, a látogatók pedig hátizsákot, fejlámpát és térképet kapnak, majd a hó mennyiség és edzettség függvényében, gyalogosan 10-15 perc múlva érik el felejthetetlen szálláshelyüket. Reggel pedig startolhatnak a 7 km-es privát pályarendszer irányába. Igazi pályaszállás.

A sátrak antik bútorokkal és a korabeli régiós enteriőröknek megfelelően vannak berendezve. Viharlámpások, vastag puha szövetek, állatbőrök, masszív tömörfa bútorok, régi sílécek és egyéb jellegzetes tárgyak díszítik a falakat. A melegről fa és pellet tüzelésű kandallók gondoskodnak, így akár 25 fokosra is felfűthetjük a félgömböket. Minden pod-ban fullos fürdőszoba és WC is található. A víz pedig egyenesen egy közeli forrásból érkezik, útközben megfelelő hőmérsékletűre felmelegítve.

Mivel a Whitepodot általában a város zajából menekülő emberek választják, illetve a resort az öko-luxus kategóriában versenyez, így fenntarthatóság jegyében áram (bár a fürdőben, mintha lenne…) és wi-fi szándékosan nincs (csak a főépületben), TV helyett pedig a völgy felé néző „ablakok” és terasz nyújtanak felejthetetlen panorámát a havas csúcsokra, fenyőerdőkre és a hegy lábánál elterülő és jó időben látható genfi tóra. Az esti hangulatvilágításról pedig romantikus petróleum lámpák gondoskodnak, vészhelyzetben mindig lehet használni a recepción az érkezésünkkor kölcsönkapott LED-es fejlámpákat.

A Whitepod az öko-hoteleket tömörítő „Eco Luxury retreats of the World” tagja. Európában mindössze négy ezt a minősítést kiérdemlő szállás található, de közülük is a svájci  „sátortábor” a legkülönlegesebb. A komplexum 2005-ben elnyerte a fenntartható turizmust elismerő „World Prize for Sustainable Tourism” díjat.

A szállás mindent megtesz azért, hogy a lehető legkisebb kihatással legyen környezetére. Pellet fűtés, helyi forrás biztosítja a vízellátást, a főépületben is energiatakarékos LED izzókat használnak, zuhanyzáskor igaz nem kapcsol le 2 perc után a meleg víz, de ketyeg egy óra, hogy mióta folyatjuk a vizet, víztakarékos csapok, szelektív szemetesek, komposztálás, 100%-ban lebomló tisztítószerek használata, újrahasznosított papír használata, az étterem a helyi gazdaságokból szerzi be a szezonális nyersanyagokat. A sátrak színűkben is beleolvadnak a környezetükbe, télen fehérek, míg nyáron zöldek.

És végül a piszkos anyagiak. Egy éjszaka szállás ezen a pazar helyen 2 fő számára, főszezonban hétvégén: 590 CHF (140.000,- Ft), főszezonban hétköznap: 450 CHF (108.000,- Ft), szezonon kívül: 360 CHF (86.000,- Ft), míg pótágy (kizárólag 12 éven aluli gyerekek számára) 70-100 CHF/éj áron igényelhető.

3 hozzászólás

 1. noss

  2012. december 29. szombat at 19:46

  ha nincs rendesen hőszigetelve, akkor a környéket fűtik foszilis energiahordozóval, ami nem éppen zöld és fenntartható… (és úgy lepkefingnyi hatása van a led-majmolásnak)

 2. olaf

  2012. december 29. szombat at 23:38

  így láűtszatra kellően szigetel az hiába vékony.

  amúgy meg a wc-ről/fürdőről nincs is kép…

 3. Pingback: Whitepod pályaszállás, avagy luxusjurták a svájci Alpokban | Lájk Magazin