Bitcoin automata egy új-mexikói trafikban

By  | 

lamassu-bitcoin-atm-2c

Mérföldkőhöz érkezett a Bitcoin, ugyanis pár nap múlva beüzemelik a világ első Bitcoin-automatáját az USA-ban, pontosabban az új-mexikói Albuquerque Imbibe Nob Hill szivarbárban (helyi trafik:). Az első nyilvános Bitcoin ATM-en meglehetősen korlátozott a szolgáltatások köre, tulajdonképpen egyetlen tranzakciót végezhetünk rajta, dollárért vagy más létező valutáért Bitcoin-egységeket vehetünk, ehhez egy virtuális tárcaadatokat tartalmazó QR-kódot olvas be a Bitcoin Machine,  kéri a pénzt, majd a megfelelő mennyiségű Bitcoin-centekkel tölti fel a számlánkat.

lamasse_bitcoin_01

Az automatát üzemeltető Enchanted Bitcoin cég nemrég meg is kapta a működési engedélyt az amerikai államkincstártól és pénzügyi felügyelettől, ami különösen nagy szó annak fényében, hogy mégiscsak egy olyan P2P alapú digitális pénznemről van szó, ami teljesen független a jegybankoktól és pénzügyi szabályozó mechanizmusoktól, anonim és visszakövethetetlen, a Bitcoin-egységek vásárlása, illetve egy saját tárca nyitása pedig csakis fórumokon és közvetítőkön keresztül volt lehetséges.

Sokaknak szimpatikus befektetési forma ez a virtuális pénz, hiszen elenyésző tranzakciós költséggel jár, a nyilvános és privát kulcspár garantálja a biztonságos pénzmozgást, de azért bőven akadnak piaci szereplők, akik még idegenkednek a rendszertől, az Apple például ki is hajította az App Store-ból az összes Btc-alapon működő alkalmazást, Oroszország és Kína jegybankjai pedig szintén betiltották a pénznemet. Pár helyen elfogadják hivatalos fizetőeszközként, leggyakrabban videojátékokra, könyvekre és más ajándéktárgyakra váltható be, a most beüzemelt Lamassu-automata viszont egyelőre csak pénzbefizetésre alkalmas.

lamassu_specs

Az ATM darabja 5.000$-ba kerül, de nincs további licenszelési költsége, 200 féle valutát tud kezelni, 15 másodperc alatt lebonyolíható a befizetés az egyszerű interfészen. és 36 x 48 x 27 cm-es méretével nem is foglal sok helyet. A Btc-automaták terjesztésében a las vegasi Robocoin vállalat is kiveszi a részét, ők további ATM-eket telepítenek a közeljövőben Washington és Texas államokban, amikből már valuta is kivehető, az pedig már a Btc-tulajdonosok felelőssége, hogy mikor érdemes a hektikusan mozgó, pár hónap alatt 6000%-ot ugró, majd egyik napról a másikra a felére visszaeső, jelenleg 385 dolláros árfolyamon álló pénznemet “forintosítani”.