Azonosítás, fizetés kézrátéttel, véresen komoly

By  | 

A biometrikus azonosító eljárásokat egyre többen építik be az okostelefonoknál vagy PC-knél, és bár a legnépszerűbb iránynak még mindig az ujjlenyomatos és íriszes leolvasás tűnik, a Fujitsu kifejlesztett egy némileg rugalmasabb azonosító technológiát, ami a kezünket veszi célba.

palmsecure_02

A PalmSecure a tenyér erezete alapján ellenőrzi a személyazonosságot, az egyénre jellemző vénamintázat rögzítéséhez pedig infravörös fényt használ, amit a vérben található hemoglobin elnyel, ebből pedig a szkenner egy egyedi mintát képez. Ez egyrészt azért is jó megoldás, mert így nem kell megérinteni semmit, a higiéniára érzékenyebbek is megnyugodhatnak, másrészt pedig elég nagy a megbízhatósága, az úgynevezett téves elutasítási aránya például (FRR) 0,01%-os, a téves elfogadási aránya (FAR) pedig mindössze 0.00008%.

palmsecure_05

A nehezen hamisítható, 128 bites titkosítási kulccsal operáló technológia fejlett algoritmust használ a nyitott tenyér leolvasásához, mindössze 3 másodperc elég a szkenneléshez kb. 4-6 cm távolságból, és mivel ehhez aktív vérkeringésre van szükség, a levágott és kölcsönvett kézfejekkel nem sokra megy az illetéktelen behatoló.

palmsecure_01

A 35 x 35 x 27 mm-es, 50 grammos kis szkenner használatához legelőször persze regisztrálni kell, ám ez sem tart 1 percnél tovább, és 6 éven felül már biztonsággal alkalmazható, mivel akkorra már kialakulnak a végleges vénamintázatok. A Fujitsu az USB 2.0-n csatlakoztatható PalmSecure-t elsősorban beléptetőkapuknál, betegazonosításnál, PC-s bejelentkezésnél, különböző szervezetek tagságkezelésénél tartja bevethetőnek, továbbá okmányirodákban, banki ATM-eknél, oktatási intézményekben és járművekben is remekül hasznosítható lenne.

palmsecure-04

Hasonló technológiát alkalmaz még a PulseWallet szolgáltatás ugyanilyen megbízhatóság mellett, ám a tenyeres szkennelés itt kifejezetten pénzügyi tranzakciók és bankkártyás műveletek verifikálására szolgálna. Így ha legközelebb egy bankban azt hallják, fel a kezekkel, nem feltétlenül kell rosszra gondolni, még az is lehet, hogy pénz áll a házhoz.

1 hozzászólás