Driving Curve – Fitness tracker a kocsidhoz

By  | 

Egészségmonitorózós fitness-trackerekkel már tele a padlás is, autókra kihegyezett monitorozós alkalmazásokkal azonban eddig még nem igazán találkoztunk. Az iOS-re megjelent Driving Curve app bepótolja ezt a hiányt, hiszen mindenféle paramétert, teljesítménymutatót rögzít, amit csapatás, driftelés vagy nyugodt hétvégi családi autókázás közben mérni lehet.

driving-curve-07

Az eddig megjelent vezetős app-ok többsége, mint például az Automatic vagy a Dash, olyan különálló hardveregységet igényelt, amit az okostelefonhoz kellett csatlakoztatni, némelyikhez pedig külön Bluetooth-os fedélzeti műszer is szükségeltetett, ezzel szemben a Driving Curve apphoz nem kell más, csak egy gyorsulásmérővel felvértezett okostelefon, na meg persze egy gyorsuló autó.

driving-curve-personal_profile

A használata egész egyszerű, csak a start gombot kell megnyomni indulás előtt, és a szoftver máris rögzíti a sebességet a GPS-koordinátákból és az iPhone mozgásszenzorjából kiolvasott adatok alapján.

driving-curve-horizontal-3

A végcélhez érve le lehet állítani a mérést, ekkor pedig olyan jellemzőkről kapunk részletes statisztikákat a telefon képernyőjén, mint például az útközben elért gyorsulás, fékezési sebesség, üzemanyag-használat vagy a megtett útvonal.

driving-curve-iPhone-5-Portrait_result

A potenciális felhasználók közül leginkább a taxisok és fuvarozók tudják majd kihasználni az alkalmazásban rejlő lehetőségeket, sőt egyes biztosítótársaságok is hasznos infókat olvashatnak ki belőle, de amúgy gyakorlatilag minden iPhone-al rendelkező gépkocsitulajdonos örömét lelheti benne, hiszen számos játékos elemmel turbózták fel a felhasználói élményt.

driving-curve-archievements

Pontok és különböző badge-ek gyűjthetők össze vezetés közben, a monitorozó szoftver például biztonságos és üzemanyag-takarékos vezetési sebességnél megdícsér minket és többletponttal jutalmaz, ám keményen beszól nekünk, ha esetleg eszeveszetten száguldozunk, ezen felül akár kiérdemelhetjük a ’Dark Knight’ jelzőt is, amennyiben minél többet autózgatunk éjfél és hajnali négy között.

driving-curve-championships

A összegyűlt pontokat és a jobban sikerült meneteket kiposztolhatjuk Facebook-ra, a World Championship szekcióban pedig mindenki a saját hazáját gazdagíthatja az elért eredményeivel. Az iPhone 5-re optimalizált Driving Curve ingyenesen letölthető az App Store-ból, de tervezik az Android-os bevezetését is, így nem sokáig maradnak autós fitness tracker nélkül a Samsung Galaxy-s  és HTC-s sofőrök sem.

driving-curve-04