Névjegykártya-beolvasás QR-kód és NFC nélkül – TouchBase

By  | 

TouchBase02

[Egyed Gábor] Manapság még mindig divat névjegykártyákat cserélni a munkahelyen, csak utána nem győzi az ember a jegyzetek közé eltett, asztal mögé lecsúszott vagy kabátzsebekben eltűnt fecnik közül azt az egyet előkeríteni, amiről a telefonszámok és email-címek tényleg kellenének. Többek között ezt a problémát oldaná fel a TouchBase megoldása, ami a kontaktinfókat egész egyszerűen a telefon kijelzőjén keresztül olvassa be. Igen, nem csalás, nem ámítás, nem QR-kódos leolvasást kínál kamerán keresztül, sőt még csak nem is NFC vagy Bluetooth-technológiával működik az adatátvitel, hanem a névjegykártyára nyomtatott kapacitív festékkel, ami így a multitouch-os érintést imitálja az okostelefonok képernyőjén.

TouchBase04

A TouchBase az extra festékréteggel ellátott kártya adatait (név, cég, email, telszám stb.) közvetlenül a telefonba menti el  és könnyen menedzselhető névjegyzéket varázsol a kártyarengetegből, valamint figyelemreméltó abból a szempontból, mert nem korlátozódik csak egy platformra, gyakorlatilag bármilyen okosmobillal használható, ami kezelni tudja a többujjas érintést.  Ráadásul a szolgáltatás egy webes applikáción keresztül zajlik, szükségtelenné téve ezzel egy külön app installálását iOS, Android vagy Windows Phone-környezetben (bár valamilyen olvasóra valószínűleg szükség lesz, mert a kártyasuhintásra natívan egyik sem fog reagálni).

touchbase01

Az ilyen értelemben platformfüggetlen TouchBase-hez egyedül a „dombornyomott”, speciális névjegykártyák beszerzése bizonyul kicsit problémásnak, ugyanis ezeket nem lehet csak úgy mezei nyomtatókkal előállítani, hanem külön meg kell rendelni a cégtől az egyedi mintával ellátott kártyát, meghagyva persze a felhasználónak a design és a formátum személyre szabásának lehetőségét.

Touchbase03

Az Indiegogo-n meghirdetett, 30.000$-re (~6.8 millió Ft) belőtt projekt finanszírozása biztosítottnak tűnik, egy hónappal a befejezés előtt már csak kevesebb, mint 3.000$ hiányzik nekik, bár biztosan szükség lesz egy jó marketing-kampányra ahhoz, hogy a felhasználó könnyen lenyelje a 25$-os tarifát (~5.600 Ft + postaköltség) csak azért, hogy 36 darab kapacitív festékkel ellátott névjegykártyához hozzájusson. Amennyiben a gyakorlatban beválik az újfajta beolvasós eljárás, számos olyan további területen is bevetnék, mint például egyes pénzügyi műveletek hitelesítése, vagy jegyek és kuponok kezelése.

2 hozzászólás