Névjegykártya-beolvasás QR-kód és NFC nélkül – TouchBase

By  | 

TouchBase02

[Egyed Gábor] Manapság még mindig divat névjegykártyákat cserélni a munkahelyen, csak utána nem győzi az ember a jegyzetek közé eltett, asztal mögé lecsúszott vagy kabátzsebekben eltűnt fecnik közül azt az egyet előkeríteni, amiről a telefonszámok és email-címek tényleg kellenének. Többek között ezt a problémát oldaná fel a TouchBase megoldása, ami a kontaktinfókat egész egyszerűen a telefon kijelzőjén keresztül olvassa be. Igen, nem csalás, nem ámítás, nem QR-kódos leolvasást kínál kamerán keresztül, sőt még csak nem is NFC vagy Bluetooth-technológiával működik az adatátvitel, hanem a névjegykártyára nyomtatott kapacitív festékkel, ami így a multitouch-os érintést imitálja az okostelefonok képernyőjén.

TouchBase04

A TouchBase az extra festékréteggel ellátott kártya adatait (név, cég, email, telszám stb.) közvetlenül a telefonba menti el  és könnyen menedzselhető névjegyzéket varázsol a kártyarengetegből, valamint figyelemreméltó abból a szempontból, mert nem korlátozódik csak egy platformra, gyakorlatilag bármilyen okosmobillal használható, ami kezelni tudja a többujjas érintést.  Ráadásul a szolgáltatás egy webes applikáción keresztül zajlik, szükségtelenné téve ezzel egy külön app installálását iOS, Android vagy Windows Phone-környezetben (bár valamilyen olvasóra valószínűleg szükség lesz, mert a kártyasuhintásra natívan egyik sem fog reagálni).

touchbase01

Az ilyen értelemben platformfüggetlen TouchBase-hez egyedül a „dombornyomott”, speciális névjegykártyák beszerzése bizonyul kicsit problémásnak, ugyanis ezeket nem lehet csak úgy mezei nyomtatókkal előállítani, hanem külön meg kell rendelni a cégtől az egyedi mintával ellátott kártyát, meghagyva persze a felhasználónak a design és a formátum személyre szabásának lehetőségét.

Touchbase03

Az Indiegogo-n meghirdetett, 30.000$-re (~6.8 millió Ft) belőtt projekt finanszírozása biztosítottnak tűnik, egy hónappal a befejezés előtt már csak kevesebb, mint 3.000$ hiányzik nekik, bár biztosan szükség lesz egy jó marketing-kampányra ahhoz, hogy a felhasználó könnyen lenyelje a 25$-os tarifát (~5.600 Ft + postaköltség) csak azért, hogy 36 darab kapacitív festékkel ellátott névjegykártyához hozzájusson. Amennyiben a gyakorlatban beválik az újfajta beolvasós eljárás, számos olyan további területen is bevetnék, mint például egyes pénzügyi műveletek hitelesítése, vagy jegyek és kuponok kezelése.

2 hozzászólás

 1. Ipson

  2014. február 12. szerda at 22:44

  Kamunak tűnik.

 2. Pi

  2014. február 13. csütörtök at 16:17

  Ezzel semmivel sem vagyunk előbbre. Elvileg nem kell speciális készülék a beolvasásához, csak a készítéséhez.
  És ha már a tapimonitoros telefon nem számít speciális készüléknek, akkor ez semmivel se jobb, mint a fényképezősen alapuló kártya olvasás. Kamera még mindig több mobilon van, mint tapipad.
  Nem beszélve arról, hogy eléggé régóta léteznek komoly megoldások, amivel nagyszámú névjegykártyát lehet digitalizálni.

  Nincs túl sok esély arra, hogy egy konferencián találunk valakit, akinek pont lesz olyan programja, ami ezt a spéci kártyát be tudja olvasni.
  Az NFC névjegyekkel is az a baj, hogy 1000 emberből 999,9 rácsodálkozik, hogy jé, tud a telefonom NFC-t? És mi az?? Pedig az elvileg egy elterjedt és ismert technológia, és még spéci program sem kell hozzá…