Parrot Jumping drón teszt – frászt hozza a macskákra

By  | 

Ha drón, akkor rögtön a négyrotoros repkedő quadcopterekre gondolunk, pedig a Parrot minidrone családja már vízen sikló, hibrid és szárazföldön száguldozó, okostelefonnal irányítható kütyüket is kínál, amelyek irányítása legalább akkora szórakozás, mint a levegőben hasító társaiké. Most a nyáron bemutatott 13 tagú minidrón család szárazföldi tagjait hajtottuk meg egy rövid teszt erejéig. Két nagyon hasonló Jumping drón típus létezik, a Night és a Race sorozat, azon belül pedig nevesített variációk, amelyek már csak színben, matricázásban térnek el egymástól:

  • Night drónok: Marshall (piros), Buzz (fehér), Diesel (éjkék)
  • Race drónok: Jett (fehér), Max (piros), Tuk Tuk (sárga)

A Night drónok egy pár erősebb, állítható intenzitású LED fényszóróval érkeznek, míg a Race drónok egyedi tulajdonsága a turbó gomb, aminek segítségével rövid időre 13 km/ sebességre tudnak gyorsulni.

jumping-dron-teszt-02

A kétkerekű drónok a tavaly bemutatott Jumping Sumo továbbfejlesztett változatai. Egyik legfontosabb továbblépés, hogy a 20 perces üzemidőhöz most 90 perc helyett mindössze 25 perc töltés szükséges. Erősebb motor révén nagyobbat ugrik, végsebessége 6,5 km/h-ról 13 km/h-re duplázódott, nagyobb, szélesebb kerekeket kapott.

parrot-jumping-dron-teszt-07

A dobozban összeszerelve érkeznek, legfeljebb a dekormatricázás marad ránk. Gyors töltést követően használatba is vehetőek. Az összes Parrot drónhoz hasonlóan ez esetben is a FreeFlight 3 appra lesz szükségünk. Bekapcsolás után egy robotos morgással és fél fordulattal jelzi, hogy készen áll. Miután a drónnal azonos nevű Wifi-re csatlakoztunk, szükség esetén frissítsük a firmwaret. A frissítéshez párhuzamosan mobil adatkapcsolatra is szükségünk lesz, miközben Wifi-n a drónra vagyunk csatlakozva.

parrot-jumping-dron-teszt-12

A drónok 15 cm átmérőjű kerekei nagyobbak, mint a kasztni, így egy macskához hasonlóan mindig talpra esik. Érdekesség még, hogy az alapból 19 cm széles nyomtáv gombnyomásra 14-re csökkenthető, azaz a kerekeket be lehet húzni, ha szűkebb helyeken kell lavíroznunk, például a lakásban.

Az irányítás egyértelmű, a Freeflight 3 appban a bal oldali csúszkával előre-hátra mozoghatunk, míg az interfész jobb oldali részében végezhetjük a jobb-balra 90 fokos elfordulásokat, vagy 180 fokban visszafordulhatunk. A „kereszt” felső részére pedig az előre beprogramozott trükkök (animation) közül választhatunk ki egyet a beállítások alatt (pörgés, brékelés, tetszhalottként hassal felfelé fordulás, rezgés, szlalom).

screenshot1

A drón elejébe épített széleslátószögű kamera (sajnos csak 640*480 px) élőképet közvetít a mobilunkra (miközben a videót párhuzamosan menti is a 4GB-os belső tárhelyre). Így a drónt a látóterünkön kívülről is (pl. másik szobából) irányíthatjuk, a frászt hozhatjuk családtagjainkra, a macskára vagy a munkahelyen kollégáinkra. Főleg, ha odalopakodva beszélünk hozzájuk vagy felugrunk melléjük a kanapéra. A drónok ugyanis beépített hangszóróval és mikrofonnal rendelkeznek, így walkie-talkie-szerűen, a drónokat megszemélyesítve beszélhetünk a becserkészett áldozatunkhoz.

jumping-dron-teszt-03

A Jumping drónok legextrémebb funkciója, ahogy nevük is sejteti, az ugrás. A beépített izmos rugó segítségével akár 75 cm távolságra vagy magasra is fel tudnak ugrani, és a nagy kerekeknek köszönhetően mindig talpra érkeznek. Az asztalok hivatalos, sztenderd magassága 74-76 cm, így egy íróasztalra sajnos pont nem, de egy székre, kanapéra, ágyra vagy dohányzóasztalra minden további nélkül könnyen felpattan.

A direkt irányításon felül további izgalmas funkció és lehetőség, hogy hogy ne unjuk meg egyhamar: a Jumping drónok programozhatóak. Így ha a nappalira egy akadálypályaként tekintünk, akkor próbálkozós módszerrel, de felprogramozhatunk egy olyan útvonalat, ami az ajtóból indulva körbemegy a szobán, átszáguld a székek lába között, felugrik a székre, majd onnét az asztalra, ott nyom egy 720 fokos arconpörgést, majd folytatja útját a kijelölt pályán. Sőt a Parrot saját appján kívül a Tickle-lel is programozható, de ezt sajnos nem állt módunkban kipróbálni.

Pro:

  • izgalmas beltéri szórakozás, télen, hidegben, esőben is, amikor nem quadcopterezhetünk, előhozta belőlünk a gyereket
  • töltési és üzemidő korrekt egyensúlya (25p vs. 20p)
  • rengeteg funkció (élőkép, walkie-talkie, trükkök, ugrás, programozható)

Kontra:

  • alacsony, 640×480 px felbontású kamera