Razer Edge: izom-tablet hardcore-gémereknek

By  | 

[CES 2013]A Razer még a tavalyi CES-en lengette be Project Fiona nevű gaming-tablet koncepcióját, mi is írtunk róla, és mostanra meg is született a nem is annyira ogre kinézetű játékgép, immár Razer Edge néven. A világ első olyan tablet-jeként promotálják, amit szinte kizárólag felsőkategóriás játékok nyüstölésére specializáltak, annak viszont kiválóan megfelel. Mindjárt két verzió is készült belőle, az alapgép mellett az Razor Edge Pro-t is piacra dobják, amik hardver-kiépítésben a legtöbb tabletet lepipálják, na jó, egy-két elemtől eltekintve.

A sima Razer Edge Intel Core i5-ös processzort kapott 4Gb-os RAM-al és 64 Gb-os SSD-vel, míg a Pro változat már i7-es CPU-val büszkélkedhet 8 Gb-os RAM és 128 Gb-os vagy akár opcionálisan választható 256 Gb-os SSD mellett. A grafikus vezérlőegység mindkettőben NVIDIA GeForce GT640M LE típusú, ezzel a 10.1 inch-es kijelzőn érdekes módon „csak” 1366 x 768 pixeles minőséget tud produkálni, ami ugyan megfelel bármilyen ultrabook-panelnek, ám ennél még a Nexus 10 és az új iPad is jobb, nade ne legyünk ennyire telhetetlenek. A csatlakozási lehetőségek között pedig az USB 3.0-t, HDMI-t, a 802.11 b/g/n-es wi-fit és Bluetooth 4.0-t érdemes kiemelni, de ezeket a kiegészítő dokkolók még tovább bővitik USB-s és egyéb portokkal.

A beépített aksi 40 Wh-s, amivel “normál” használat esetén 8-10 óráig is elvan, de hát egy gamer tablet-ről beszélünk, amin a normál használat a legritkább eset, a legdurvább játékmenetek alatt mindössze közel 2 óráig képes üzemelni, ezért erősen ajánlott az extra 40 Wh-os telep megvétele hozzá. Az izmos kiépítés ellenére az egy kilót sem éri el a tablet súlya, bár a 2 cm-es vastagság kicsit szokatlan lehet a vékony iPad-ekhez szokott kezeknek, azonban érthető módon egy ilyen erőmű esetében a Razer nem akart sok kompromisszumot kötni.

Operációs rendszerként a 64 bites Windows 8-at használják a Razer-tabletek Intel-es architektúra szerint felépítve, vagyis minden PC-s játék natívan futhat rajtuk mindenféle emulálás vagy optimalizálás nélkül. Összesen négyféleképp lehet használni a játék-tabletet, maga a tablet-mód persze evidens, viszont a billentyűzet-mód lényegében egy funkcionális laptoppá alakítja át a masinát egy dokkoló segítségével, plusz portoknak és a pótakkumulátornak helyet biztosítva.

Létezik továbbá a gamepad-üzemmód, amivel hordozható kézikonzol varázsolható belőle két joystick-al és extra vezérlőgombokkal az oldalán, vagyis tulajdonképpen egy felturbózott Wii U-t vehetünk kézbe. A konzol-mód végezetül a tévéhez való csatlakozás lehetőségét nyújtja HDMI-n keresztül,  szintén egy extra dokkoló kíséretében, amin Xbox-os kontrollerek rákötésével mehetnek a konzolos csaták.

A játékprogramok a Steam, Origin és Windows Store portálokon keresztül pakolhatók fel a Razer Edge-re, viszont ahogy az lenni szokott, a gaming-tablet alapára elég húzósnak ígérkezik mindkét modellnél: az alapcsomag 1000$-tól indul (~220.000 Ft), az Edge Pro pedig SSD-től függően 1.300$-ba, illetve 1.500$-ba is kerülhet majd (~285.000-330.000 Ft).

A tovább utáni videókban csekkolhatjátok a hivatalos reklámanyagot, valamint egy közel 7 perces kimerítő demót a Razer marketing-igazgatójától.

2 hozzászólás