La Fenice – Az első indukciós kávéfőző

By  | 

lafenice-2

Fiatal olasz kávérajongók a Kickstarter-en gyűjtenek forrást ahhoz a kávéfőzős ötletükhöz, ami akár 80%-al kevesebb energia felhasználásával képes hagyományos olasz espresszót és amerikai filteres kávét lefőzni.

lafenice-5

A La Fenice névre keresztelt kávéfőző a világon elsőként az elektromágneses indukció elvén működne, ami bekapcsolás után azonnal 93 Celsius fokra hevíti és ezen a hőmérsékleten tartja a vizet, így megspórolható az a 2-5 perc, ami a normál presszógépek esetében tipikusan szükséges az előmelegítéshez, ezzel szemben az új eljárással a gép az esetek nagy részében kikapcsolt állapotban tartható.

lafenice

A felforraló rendszer megreformálását indokolja az is, hogy ez a megoldás az indukciós konyhai tűzhelyeknél már tökéletesen bevált, sok helyen 95%-al javította a technológia az energiahatékonyságot, de nem elhanyagolható tényező az sem, hogy ezzel a módszerrel gyakorlatilag nem rakódik le vízkő a csövekben.

lafenice-12

A beépített nyomtatott áramkör többek között a nyomást, az átfolyás sebességét és a forralt víz hőmérsékletét szabályozza, szoftverével pedig könnyen személyre szabható lesz a kávé elkészítésének módja.

lafenice-3

A La Fenice designja a hagyományos vonalat követi az alumínium, fa és üvegborítással, a két kávéadagoló fúvókájából pedig az említett olasz eszpresszós és amerikai filteres kávé tölthető, ráadásul a tervek szerint a népszerűbb kávékapszulákkal is kompatibilis lesz (K-Cup és Espresso Fap).

Az első 150 La Fenice-gépet 250$-ért (~55.000 Ft) hirdették meg a Kickstarter-en, jelenleg pedig már 300$-os áron vesztegetik (~66.000 Ft) az amúgy 500$-ra becélzott alapgépet (~110.000 Ft), sőt 99 darab limitált kiadású, kézzel készített verzió is gazdára vár 700$-ért (~154.000 Ft), ez utóbbit egyébként réz, gesztenyefa és Murano-üveg felhasználásával készítik névre szóló gravírozással.

Úgy tűnik, össze is jött a szükséges 70.000$-os kezdőtőke ahhoz, hogy idén decemberben már leszállíthassák belőle az első darabokat, addig is a milánói csapatnak már csak a szükséges UL-tanusítványokat kell beszerezniük.

lafenice-7.jpg

lafenice-8.jpg