i360 torony – kihívót kapott a London Eye

By  | 

Alig pár napja nyílt meg, máris rengeteg gúny- és becenevet mondhat a magáénak a dél-angliai Brightonban magasodó, 162 méteres, British Airways i360 kilátótorony : van, aki egy hatalmas zászlórúdhoz hasonlítja, mások egy gigantikus nyalókát látnak benne – a korhatáros megfejtésekről nem is beszélve.

A tornyot, ami a világ legkarcsúbb kilátótornya (átmérője mindössze 4,6 m), a Marks Barfield iroda – egy dizájner házaspár, David Marks és Julia Barfield – tervezte, az ő nevükhöz fűződik a London Eye is. Az ötlet már 2003-ban megszületett, és 13 év kellett a pénz összegyűjtéséhez és a kivitelezéshez, a folyamatot gyakorlatilag leállította egy időre a válság 2008-ban.

A torony érdekessége, hogy nem egy belső lifttel juthatunk fel az üvegkapszulába, hanem maga a kilátóplatform, ami mozog, 20 perces ciklusokban ereszkedik le, majd liftezik fel a 138 méteres magasságba, ami 6 méterrel magasabb, mint a London Eye. A mozgó torony valójában egy óriáskerék költséghatékony verziója, harmadannyiba került, mint a London Eye. Mint a tervezőiroda többi projektje esetében, itt is hi-tech megoldások, fém, acél és betonfelületek találkoznak, és ez sokak szerint egyáltalán nem illik a brightoni part hangulatához.

A torony lábában egyébként éttermek, kávézók is nyílnak, a liftező ufóban pedig több száz fős rendezvények fogadására is alkalmas. Az óriás, 18 méter átmérőjű üvegkapszula 200 látogatót képes fogadni, fejenként 15 fontos belépőjegyért (kb. 5-6 ezer Ft), nappal 20, éjjel 30 perc alatt kúszik a csúcsra, majd ereszkedik vissza. Az augusztus 4-én megnyitott i360 a remények szerint évente egymillió fontos profitot termel majd, de így sem mostanában hozza be azt a 46 millió fontot, amit a kivitelezésére fordítottak, nagyrészt kölcsönökből.