illy Francis X7 kávégép – jól áll a konyhának

By  | 

A nemrég érkezett és tesztelésre hazavitt illy Francis X7 kávégépet hamar a szívünkbe zártuk. Bevallottan kocakávésok vagyunk, csak az íze miatt heti 2-3 csésze, így esélyünk sem volt, hogy a 3 x 21 db koffeintöltényt tartalmazó fémdobozt kiürítsük, de azért megpróbáltuk. Ha már teszt legyen alapos. Család, ismerősök bevonásával, sőt még egy kisebb rendezvényen is megleptük a kotyogóshoz, műanyag felespohárban kavargatott ál-eszpressohoz szokott közönséget.

Na de vissza az illy legkisebb (és legcsinosabb) kapszulás kávégépéhez. A Ferrari pirosban pompázó és krómosan csillogó Francis X7 akár egy az 50-es évekből szabadult autó műszerfala, ahol a képzeletbeli fordulatszámkijelző közepén egy csészét látunk, a főzőkar, pedig simán beillene váltónak. Már csak a konyhában betöltött, az összképet emelő dizájn-értéke miatt is nehezen adtuk vissza,

User manual, az első lépések: víztartály feltölt, a főzőkar segítségével egy rutinos csuklómozdulattal felpattintjuk a kapszulát, bekapcs, az első adag víz 80-90 fokra melegszik, amit a kijelzőn követhetünk, majd kéken kigyullad a csésze/start gomb és ha csészét sem felejtettük, kész a kávé.
A választék:
piros kapszula: normál pörkölés, fekete kapszula: sötét pörkölés, zöld kapszula: koffeinmentes, kék kapszula: hosszú kávéhoz. Ez utóbbit nem kell külön állítani a gép a kék kapszulát felismerve 2x annyi vizet enged át.
A 100% arabica alapanyagból 15 bar-os nyomáson gazdag, krémes, intenzív aromájú espresso áll elő, melyet a szokásos 3 helyett 1 db kockacukorral is élvezni tudtunk. És a rendszeres koffeinfüggő, illetve hozzáértő közönség is 10-ből 9-szer pozitív visszajelzést adott.  A kapszulás gépek nagy előnye, hogy gyakorlatilag nem lehet velük hibázni. Gombnyomásra konstans minőségű, a legjobb kávézók portékájával vetekedő végtermék áll elő. Az egyik legnagyobb hátrány pedig a visszamaradó műanyag kapszula, ha környezettudatosan szeretnénk éli. Megvásárolható itt: Illy Francis Francis X7 kávégép

Aztán a gondos utánolvasás után ismét kiderül, hogy minden magyar. Sőt Illy nem nő, hanem Ferenc és ő alapította 1933-ban az illycaffét. A cég egyébként 1992 óta kér fel neves művészeket, hogy a klasszikus, Matteo Thun által kreált jellegzetes illy csészét öltöztessék saját alkotásukkal. Többek közt Francis Ford Coppola, Pedro Almodóvar, Federico Fellini,  Marina Abramovic, Jospeh Kosuth, James Rosenquist, Jeff Koons, David Byrne is tervezett az illynek. A legújabb kollekcióhoz Tobias Rehberger adta a nevét és pszichedelikus op-art-tot idéző mintáit.