Önállósodó töltők és konnektorok küzdenek a magas villanyszámlák ellen

By  | 

Aki idén újévkor azt fogadta meg, hogy jelentősen spórolni fog a rezsiköltségeken és felesleges kiadáson, az talán kezdheti rögtön az áramfogyasztásnál. Ismert tény, hogy a töltők és adapterek akkor is szépen tovább pörgetik a villanyórát, ha a csumára feltöltött eszközeinket lecsatlakoztatjuk azokról, és hajlamosak vagyunk sajnos megfeledkezni arról, hogy kihúzzuk magát a töltőkábelt is a dugaljból.

A Bracketron cég egy újfajta megoldást talált ki a környezetbarát töltőre, nevezetesen a GreenZero kábeles kiegészítőről van szó, amely micro-USB-s és Apple-kompatibilis 30 tűs charger-ekre lett szabva. Egyik fajtája a Mushroom GreenZero, ami tényleg egy gomba alakú zöld gombos egység, fő feladata, hogy érzékelje a csatlakoztatott mobiltelefon vagy zenelejátszó töltöttségi állapotát, és 100%-nál automatikusan megszakítja az áramellátást, már ha előtte aktiváltuk a zöld gombot.

Ugyanennek az utazásokhoz tervezett hordozható változata a Stone GreenZero, valamint a külső energiaforrásként szolgáló 1000mAh-ás Stone Battery, ők szintén lezárnak teljes töltöttségnél. 2012 márciusától már megrendelhetőek a töltők 22.5 dollárért.

Szerencsére a tudomány nem áll meg az iOS-töltőnél és micro-USB-csatlakozóknál, a szabvány dugaszokat is jó lenne leszoktatni az energialeszívásról, erre a PumPing Tap aljzata kínál remek megoldást. A nemrég Red Dot nívódíjat nyert elképzelés lényege, hogy a konnektorból effektíve kilökődjön a dugó, ne csak sima áram-megszakítás történjen. Nem kell aggódni, nem tévénézés közben fogja kilőni a PumPing Tap a tápot, csak ha kikapcsoljuk az eszközt, és készenléti állapotban hagyjuk.

Egy LCD-s állapotjelző, órakijelző és egyéb pirosan világító fénydióda jelezheti, hogy bizony még áramot szívnak a gépek rendesen, a PumPing Tap nekik összesen 10 perc türelmi időt ad, aztán kegyetlenül működésbe lép a rugós mechanizmus, és látványosan leválasztja a dugót a forrásról. Alternatív megoldás persze már régóta létezik, a kapcsolható elosztó, de az valahogy kevésbé látványos és meglehetősen régimódi. Az árammegszakítás és a katapultáló dugaszok mindenesetre máris 10%-al mérsékelhetik a következő villanyszámlát.

4 hozzászólás