EcoXPower – tekerős mobiltöltő

By  | 

Kerékpározáskor a mozgási energia jelentős része egyszerűen nem hasznosul, pedig haladás közben lehetne mire fordítani a termelt kraftot. A fapados verziót már ismerjük, hiszen dinamós biciklivel már szinte mindenki találkozott, ez a megoldás azonban nagyrészt csak a világításra korlátozódott, más módon nem igazán tudtuk munkára fogni a keservesen letekert kilométereket.

Az EcoXPower dinamó abban nyújt újdonságot, hogy bár ez is csatornáz áramot az elülső és hátsó lámpákhoz, ám ezen kívül hasznos útitársunk lehet az összes energiazabáló kütyünk folyamatos töltésében. A dinamó fő egysége az első keréknél lévő vázra csatolható, és nem meglepő módon a küllők mozgásából nyeri az energiát, amit rögtön elektromos energiára konvertál át, majd egy vezetékkel összekötve átvezeti a kerékpár kormányára szerelt dokkolóegységbe , ami többek között érintőképernyő-kompatibilis, és nem mellesleg vízálló.

Ebbe a tokba tulajdonképpen bármilyen okostelefon beilleszthető, legyen az iPhone, Blackberry, illetve Windows vagy Android operációs rendszerű mobiltelefon, de emellett ugyanúgy megbirkózik sima MP3-lejátszókkal és a GPS-egységek döntő többségével, a lényeg, hogy az út során nem kell többet a lemerüléstől tartanunk egyik eszköznél sem, ami főleg okostelefonoknál különösen nagy szó.

A dinamórész egy 700 mAh kapacitású lítium-ionos akkumulátort rejt, ami akkor is mintegy másfél órára biztosít áramforrást a LED-es lámpák kivilágítására és a töltésre, amikor éppen nem tekerünk egy métert sem. A kb. fél kilós és méretben 15 x 7 x 7 centis áramtermelő a kormánynál távirányítással szabadon ki/bekapcsolható, és a legtöbb standard vagy akár kicsit méretesebb biciklivázra is rászerelhető, mindössze egy sima imbuszkulcs szükségeltetik hozzá. Az EcoXPower dinamószett az EcoXGear-nél már megrendelhető 100 dollárért (~22.000 Ft), egyetlen hátránya van csupán, mint minden dinamónak, hogy tudniillik enyhén megnövekszik miatta az ellenállás, magyarul ugyanaz a táv az EcoXPower-rel felszerelve némileg nagyobb erőfeszítést fog megkövetelni a biciklistől, de annyi baj legyen, ennél zöldebb áramtermelést nehéz elképzeli.

3 hozzászólás