Intelligens traktorok és algoritmikus farmolás a 2015-ös milánói expón

By  | 

A 2015. május 1. és október 31. között megrendezésre kerülő milánói expó egyik legfőbb témája a globális energia- és élelmiszerellátás lesz, valamint azok minőségének, hatékonyságának és fenntarthatóságának növelése, ebből a szempontból pedig úttörőnek számít az a kiállításra tervezett pavilon, amit a világ vezető mezőgazdasági gépeket gyártó cége, a New Holland Agriculture szponzorál.

carlo-ratti-new-holland-pavilion-expo-milan-2015-02

A Carlo Ratti Associati és Recchi Engineering építészirodák nyertes ’Earth Screening’ pavilon-koncepciója tulajdonképpen nem más, mint egy 1.580 négyzetméteres alapterületen elterülő dőlt tetőszerkezet, rajta földet művelő robotizált traktorokkal, amik vezetők nélkül művelik majd a tetőn termesztett haszonnövényeket.

carlo-ratti-new-holland-pavilion-expo-milan-2015-03

A kivitelezők szerint a két zéró károsanyag-kibocsátású traktor 3D-nyomtatáshoz hasonló tevékenységet fog végezni a mesterséges mezőgazdasági területen: különböző szenzorok segítségével a termőföld szemcsézettségét és öntözöttségi szintjét monitorozzák, és meghatározott területen trágyáznak, szántanak, vagy éppen betakarítanak, ezzel tulajdonképpen bevezetve a gyakorlatba a mezőgazdasági printelés fogalmát.

carlo-ratti-new-holland-pavilion-expo-milan-2015-05

Természetesen sokkal többről van szó, mint vicces üzenetek vagy gabonakörök bevéséséről, Benedikt Groß designer idén nyáron már több nagyléptékű tesztet futtatott az algoritmikus alapokon nyugvó farmolással kapcsolatban, aminek a lényege, hogy egy adott termőföldön kombinált ültetvényeket hoznak létre a kártevők és betegségek minimalizálására, például biogázhoz hasznosítandó gabona-ültetvényeket vesznek körül férgekkel szemben ellenálló vadvirágos és gyógynövényes sáncokkal.

carlo-ratti-new-holland-pavilion-expo-milan-2015-06

A pavilon belsejében nagyképernyőkön vetítenek majd a látogatóknak a világ különböző pontjain filmezett, fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos új technológiai megoldásokat, de a kiállítási tárgy nem megy veszendőbe az expó után sem, ugyanis összeszerelik és új helyszínen kutatják majd tovább az optimális biodiverzitást, amivel egyaránt elérhető a maximális terméshozam és az ökológiai egyensúly.

carlo-ratti-new-holland-pavilion-expo-milan-2015-04