IRIS 9000-el a Siri életre kel az iPhone-on

By  | 

Az iPhone 4S megjelenésekor már írtunk a Siri nevű új szolgáltatásról, ami tulajdonképpen egy hangvezérlésű asszisztensprogram a telefonhoz, és képes olyan műveletek elvégzésére, mint például meetingek szervezése, email és sms küldése, ébresztő és emlékeztető beállítása, mozi vagy étterem keresése, de mindezeket csakis szóbeli parancsra.

Nem kellett sokáig várni, hogy egy dedikált kiegészítővel is előrukkoljon valaki, a gyártó gondolta úgy, hogy egy dokkolóval érdemes kiaknázni a Siri-ben rejlő lehetőségeket. Az IRIS 9000 keatív névválasztás, mert egyrész a Siri megfordítva, másrészt a híres HAL 9000-es szuperszámítógép nevére emlékeztet az Űrodüsszeiából, sőt a dizájnjában is rájátszanak erre a vörösen felvillanó kameraszemével.

A dokkolóhoz adnak egy távirányítót, amin egyetlen gomb van, azzal lehet aktiválni a rendszert, és utána diktafonként használható, az IRIS 9000 a bediktált parancsot azonnal továbbadja a dokkolt iPhone-nak, majd a beépített hangszóróból felerősítve tisztán és érthetően hallhatjuk a Siri válaszát. 15 méteres távolságból is veszi az utasításokat, és a Siri alapbeállításban selymes női hangját is kicsit gépiessé torzítja, hogy még jobban rájátsszon a mesterséges intelligencia illúziójára.

Egyelőre csak a legújabb iPhone-nal lesz kompatibilis, más iPhone-t ugyan rátehetünk tölteni, de az nem nagyon fog engedelmeskedni, akárhogy is hízelgünk neki, hogy nyögje már ki a várható időjárást, miközben nincs kedvünk felkelni a kanapéból. Az IRIS 9000 várhatóan 60 dolláros áron (~13.000 Ft) kapható majd 2012. elejétől.

A tovább után egy előzetes teaser videó nézhető meg az IRIS 9000-ről.