iPhone 4S – változatlan dizájn, felturbózott belsővel

By  | 

Helyi idő szerint kedd délelőtt mutatták be az Apple cupertinoi központjában a régóta várt iPhone-frissítést. A várakozásokkal ellentétben az új vezérigazgató, Tim Cook nem valami sok szerepet kapott a “Let’s talk iPhone” névre keresztelt sajtótájékoztatón, és még Steve Jobs sem köszönt be, a technikai újdonságok nagy részét Phil Shiller, Scott Forstall és Eddy Cue jelentették be. A több mint másfél órás előadás legérdekesebb része kétségtelenül az új iPhone bejelentése volt, ami frappánsan az iPhone 4S nevet kapta.

Sokan erre csalódottan kapják fel a fejüket: nem egy iPhone 5-ről volt szó? Igazából számítani lehetett rá, hogy az iPhone 4 felturbózása következik, akárcsak 2 éve, amikor az 3G-s típust követte a 3GS. Sőt, innen-onnan voltak ráutaló jelek is, az iTunes 10.5 egyik béta-verziójában véletlenül bent maradtak iPhone 4S-re vonatkozó bejegyzések, valamint a német Vodafone is bakizott egyet, amikor az általuk árusított Bumper telefontok rendelésénél ki lehetett egy rövid ideig választani a 4S-t is, mint telefontípust. Mindenesetre azért logikus lépés az iPhone 4 továbbfejlesztése, hiszen az eddigi legnépszerűbb verzió volt, csak az 2011-es 2. negyedévben 20,34 millió darabot adtak el belőle, és a most szeptemberben lezárult negyedévre is további 17 milliós eladást prognosztizáltak a szakértők. Kívülről tehát nincs szemmel látható változás, maradt a fekete és fehér választék, full üveg borítással, azonban a belső hardver-komponensek radikális ráncfelvarrást kaptak.

A legfontosabb, hogy az iPhone 4S megkapta az iPad 2 dual core-processzorát, a A5-ös chip-et, és a grafikus gyorsító egység is dual core-os lett, ennek köszönhetően 7-szeresére nőtt a telefon teljesítménye, ennek demonstrálására egy kicsit eljátszottak a hamarosan megjelenő Infinity Blade 2 játékkal, valóban brutális grafikát képes feldolgozni a teló. Az akkuidő is javult valamelyest, egy 3G-s hálózaton 8 órányi beszélgetést bír, továbbá 9 órányi wifizést, 10 órás videózást és 40 órányi zenehallgatást lehet még kipréselni belőle. A lényeg, hogy naponta kell tölteni ezt a típust is.

A mobilnet viszont még mindig nem lépett túl a 3G-n, mindössze annyi a változás, hogy 7,2 helyett maximálisan 14,4 megabites letöltési sebességet tudunk elérni a 4S-el, ez még nem nevezhető 4G-s támogatásnak, inkább csak afféle jobb hálózatkihasználásnak.

A kamera azonban elég jelentős frissítést kapott, 5 helyett már 8 megapixeles érzékelőre villoghatunk, ez pixelekben 3264 x 2448-t jelent. Sőt, még 5 elemből álló lencsét is belepakoltak, ezzel simán hozza a középkategóriás digitális fényképezők szintjét, és többek közt a Samsung Galaxy II-s optikának is komoly alternatívát állítottak.

A várakozásoknak megfelelően dual mode-os lett az iPhone 4S (az Apple ezt viccesen “World Phone”-nak nevezi), vagyis mindkét mobilszabványt képes kezelni egyszerre, a CDMA-t és a GSM-et is, bizonyára ez leegyszerűsíti a gyártási folyamatot az Apple-nek. A videózás terén az 1080p meg se kottyan neki, plusz a képstabilizáció is remekül fut rajta.

A hardveres újdonságokon kívül még egy rendkívül ötletes és jópofa alkalmazást fejlesztettek a 4S-re, ez pedig a Siri hangfelismerő rendszer. Tulajdonképpen egy automata és intelligens tudakozó-programról van szó, aminek rengeteg kérdést feltehetünk, és amire normálisan válaszol is.

Milyen idő lesz este, vigyek-e esernyőt? Mennyi az idő most Párizsban? Mennyi dollárt és most 45 euró? De helyettünk is megcsinál dolgokat, például beállítja az ébresztőt, sms-t küld, Wikipédián csekkolja nekünk, amire kíváncsiak vagyunk. Persze, csak ha meg is kérjük mindezekre, nem kel önálló életre a telefon, a Skynet bejelentését még nem a mostani Apple-eseményre időzítették.

Összefoglalva, gyorsabb processzort, minőségibb kamerát, több sávszélességet, jobb grafikát hoz az iPhone 4S, mindezeken felül pedig az újonnan bejelentett iOS 5 és az iCloud szolgáltatással gazdagodott az iPhone-család, könnyű szinkronizálással és sok kisebb kiegészítő hasznos alkalmazással.

És az árak? A jobb konfiguráció ellenére nincs áremelés, a 16 gigás iPhone 4S 199 dollárba kerül, a 32 gigás 299, a 64 gigás pedig 399 dollár lesz, természetesen két éves hűségidővel és húzós előfizetői csomagokkal. Amerikában három szolgáltató is árulhatja majd, az AT&T és a Verizon mellett a Sprint is megkapta végre az okostelefon forgalmazási jogát, ők egyes források szerint a következő 4 évre összesen több mint 30 millió darabot foglalnának le az Apple-től, 20 milliárd dollár értékben, ezek szerint nagyon kellhetett már nekik.

A sima iPhone 4-ből a 8 gigás alaptípust fogják továbbra forgalmazni, 99 dolláros áron, persze előfizetői csomagban, valamint érdekes módon meghagyják a 3GS-t is, amit legalábbis Amerikában már ingyen fognak osztogatni lekötött előfizetéssel. Október 7-től már felveszik az előfizetéseket, és október 14-én már debütál is 7 országban: az USA mellett Kanada, Ausztrália, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Japán lesznek az első szerencsés iPhone 4S-felhasználók, őket követi 28-án további 22 ország, köztük Magyarország. Decemberig várhatóan 70 országban lesz kapható a 4S, több mint 100 szolgáltató kínálatában, így várhatóan folytatódik az iPhone diadalmenete.

A sajtóeseményen ezeken kívül sok más újdonságot is bejelentettek, itt az iOS 5-ös verzió, számos új alkalmazással, mint például az iMessage, a Reminder, az integrált Twitter, a Newsstand, és jön a Find My Friend és az iTunes Match. Mindez október 12-től tölthető le iPod touch-okra, iPhone-okra (3GS-től felfelé) és iPad-ekre. Az iPod nano is átesett egy kis frissítésen, nagyobb ikonok, jobb lapozhatóság jellemzi majd, többfajta óralap tehető a kijelzőre, és a fitnessz-szekció is bővült pár extrával. Az iPod touch-oknál a leglátványosabb változás a fehér modell megjelenése, de természetesen az iOS 5-tel járó minden finomságot megkap. Nos, ezek voltak az Apple termékfrissítései, szép karácsonyi szezonra van kilátás.

7 hozzászólás