Top 6 innovatív épület 2014-ben – World Architecture Festival Awards

By  | 

A szingapúri Marina Bay Sand hotelben rendezték meg múlt héten az idei World Architecture Festival Awards díjkiosztót, aminek keretében innovatív építészeti alkotásokat díjaztak különböző kategóriákban. Az utolsó napon a hat legnívósabb kategóriában hirdettek győztest, kezdjük is mindjárt a World Building of the Year-fődíjjal, amit a vietnami Ho Chi Minth City-ben található Chapel projektért vehetett át a kivitelező a21studio.

world_architecture_festival_2014_winners-47

world_architecture_festival_2014_winners-42

world_architecture_festival_2014_winners-43

A Chapel kápolna elsősorban az újrafelhasznált és rendkívül olcsó alapanyagok használatáért kapta az elismerést, itt elsősorban a fiatalok számára nyílik lehetőség konferenciák, rendezvények, esküvők, kiállítások megtartására, a fehérre festett fémlapokkal, színes függönyökkel és faborítással egy természetes és nyitott teret kínálnak egy kis 10 x 20 méteres telken a város egyik külkerületében, ahol meglehetősen nagy hiány van a közösségi helyekből.

world_architecture_festival_2014_winners-41

world_architecture_festival_2014_winners-48

A World Landscape of the Year-elismerés a tájépítészetben kiemelkedő épületeknek jár, idén ezt a díjat a Canberrában található ausztrál nemzeti arborétumnak ítélték oda, hiszen a botanikus kertben 250 hektáron közel 100 kisebb erdőséget gondoznak a világ legritkább fafajtáival, ráadásul pont azon a területen, amit 2001-ben és 2003-ban is letarolt egy-egy nagyobb erdőtűz.

world_architecture_festival_2014_winners-34

world_architecture_festival_2014_winners-35

Az arborétum jópofa, futurisztikus bemutatótermei és kilátói Taylor Cullity Lethean és Tonkin Zulaikha Greer építészek munkái.

world_architecture_festival_2014_winners-36

A jövőbe mutató elképzeléseivel a Future Project of the Year-díj az Art Gallery of Greater Victoria galériának adták, amit Kanadában, a British Columbia tartománybeli Victoria városban fognak felhúzni.

world_architecture_festival_2014_winners-32

Az 5468796 Architecture és a number TEN építészcsoportok projektje egy kiterjedt műgyűjteménynek adna otthont a lakóövezet egyik autentikus, régi építésű lakóépületében, hatalmas üvegfalakkal és hálós szerkezetű konzolgerendás tetőborítással, tulajdonképpen egy belvárosi futurisztikus képzőművészeti galériát létrehozva ezzel a kertvárosban.

world_architecture_festival_2014_winners-33

A kis volumenű beruházásokat is értékelte a zsűri a Small Project of the Year kategória keretében, idén a Pinch nyerte az elismerést a kínai Yunnan tartomány Shuanghe falucskájában, ami könyvtárként és művelődési központként funkcionál.

world_architecture_festival_2014_winners-37

A Hong Kong-i egyetem és Xianxing városi önkormányzata által finanszírozott közösségi épületet azután húzták fel a faluban, miután 2012. szeptemberében nagy erejű földrengés sújtotta a térséget, ami a faházak nagy részét megsemmisítette, viszont az újonnan betonból felhúzott és mégis üresen álló központi plázának nemigen találtak megfelelő funkciót, a helyi fafeldolgozó üzem bevonásával mégis sikerült egy hullámzó faszerkezettel bíró, a közösség számára is hasznos építményt tervezni.

world_architecture_festival_2014_winners-38

A szinte kizárólag fa alapanyagot felhasználó épületek érdemelhetik ki a Wood Excellence-díjat, amit ezúttal a londoni Alex Monroe Studio kapott, az Európa-rekorder Shard felhőkarcoló árnyékában megbújó háromemeletes műterem homlokzata teljes egészében kézzel készült, tartószerkezete pedig előre legyártott fatáblákból áll.

world_architecture_festival_2014_winners-39

Végezetül a Color Prize került kiosztásra, ami a különösen színes kültéri kialakításért jár, ezt pedig a bécsi műszaki és gazdaságtudományi egyetem jogi és központi adminisztrációs tanszéke érdemelte ki.

world_architecture_festival_2014_winners-29

A 29 millió euróból felhúzott új egyetemi campus 200 méter hosszan kanyarog a bécsi Prater park mellett, ahol a kivitelezők célja az volt, hogy eleven színekkel dobják fel a diákok egyetemi életét és inspirálják őket a tanulásra, a cikkcakkos épület oldalában mindenhol napozósarkok és erkélyek sorakoznak, a közösségi terek pedig az egyetemi órák után is maradásra késztetik a tanulókat és tanárokat.

world_architecture_festival_2014_winners-31