Canon PowerShot G7 X zsebkamera profiknak

By  | 

Néha a profi fotósok is örömmel hagyják otthon a 2-3 DSLR vázzal, fél tucat objektívekkel, állvánnyal telepakolt hátizsákot és kattintgatnak egy zsebrevágható méretű kompakttal, miközben a megszokott funkciókról, manuális beállítási lehetőségekről nem szívesen mondanak le.

Canon_PowerShot_G7_X

Ha választásra kerül a sor, akkor a profik szinte biztos a nagyobb szenzorral rendelkező kamera mellett teszik le a voksukat, míg a második döntési paraméter nagy valószínűséggel az objektív rekeszértéke (F szám), fényáteresztő képessége lesz. Eddig ebben a ligában leginkább a SONY RX széria és a Fujifilm X sorozat játszott (persze highend vonalon ott a Ricoh GR, a Sigma DP széria, vagy a Leica kompaktjai). A Canon első nagy érzékelős (1,5”) kompaktja a G1 X 2012-ben mutatkozott be, idén májusban pedig érkezett a Mark II modell. A Canon PowerShot G7 X a G1 X sorozat kistesója és az idei Photokina kiállításon mutatták be.

PowerShot-G7-X-70D

Most, hogy így elhelyeztük a Canon PowerShot G7 X-et a mátrixban nézzük mit tud! 1,5”-es helyett valamivel kisebb, de a kompakt mérethez képest így is hatalmas 1”-os (12,8 x 9,6 mm) 20,2 megapixeles CMOS szenzor, a nagytesónál is fényesebb (F1.8 – F2.8) optikával a teljes zoomtartományban: 24–100 mm (4,2x). DIGIC 6 képfeldolgozó proci, 31 pontos autofókusz, mindez egy a tudásához képest apró 304 grammos 103 x 60 x 40 mm méretű fémvázban.

Canon_PowerShot_G7_X_objektiv

A PowerShot G7 X a Canon DSLR-gépeihez hasonló használati élményt nyújt. Ezt részben teljesítményével éri el, részben azzal, hogy egy sor teljesen személyre szabható, profi szintű, beállítást segítő funkcióval látták el. A gyors akciók megragadásához a digicam szinte azonnal képes ráfókuszálni a témára. A szupergyors AF-rendszer 31 pontot figyel, lefedve közel a teljes képmezőt. Sorozatfotó esetén a gép másodpercenként 6,5 képet lő, és ezt a sebességet körülbelül 700 felvételen át tudja produkálni!

Canon_PowerShot_G7_X_m2

A kényelmes fényképezést segíti többek között a személyre szabható objektívvezérlő gyűrű (Lens Control Ring), a kezelőszervekhez társítható legfontosabb beállítások, így például a rekesz vagy az exponálás sebessége. A PowerShot sorozatban szakaszosan elhagyott, majd egyes modellekben visszatérő állítható szögű kijelző itt szerencsére megtalálható. A nagy, dönthető érintőképernyő és a Touch AF (érintéses autofókusz) nagy könnyebbséget jelent, ha különleges szögből készítünk felvételt olyan témákról, melyek a tárgymező szélén helyezkednek el. A kreatív fotók készítéséhez át lehet váltani a teljesen manuális módba, a RAW módban készített fotók pedig az utómunka előtt nyitják meg a változtatások lehetőségét.

Extra még a kézi HDR és a Star mód, csillagfotózáshoz, vagy akár a mozgásukat, Föld forgását követő time lapse készítéshez.

PowerShot-G7-X-meret

Videó esetén sem kell beérnünk az automatikus beállításokkal, Manual Movie módban a rekesz, a zársebesség és az ISO-érték is változtatható. A Full HD 60p minőségben rögzített jelenetek megőrzik eredeti hangulatukat még gyenge fényviszonyok mellett készített felvételek esetén is a továbbfejlesztett zajcsökkentésnek (Advanced Noise Reduction) köszönhetően. A remegésmentes felvételekről, az adaptív, ötirányú, intelligens képstabilizátor gondoskodik, így még akár egy autó ablakából vagy egy város utcáin sétálva is forgathatunk rázkódásmentes jeleneteket.

Canon_PowerShot_G7_X_manualis-beallitas

A Wi-Fi és NFC segítségével pedig vezetéknélküli kapcsolaton küldhetjük a fotóinkat mobiltelefonunk vagy táblagépünk nagyobb kijelzőjére vagy akár Facebookra, a geotaggelés pedig akkor is megmondja hol készült egy fotó, amikor évekkel később mi esetleg már nem emlékszünk a pontos helyszínre.

A Canon PowerShot G7 X hamarosan, pár héten belül érkezik Magyarországra és bruttó 195-215e Ft körüli árcetlivel várható.

1 hozzászólás