LG 55LE5500 LED Plus TV + LG HB965TZ Blu-ray házimozi

By  | 

Most egy nagyon régi adóságunkat törlesztjük. Az LG Magyarországtól még májusban megkaptuk eddigi pályafutásunk egyik legizgalmasabb és határozottan legnagyobb teszttermékét, melyet egy teljes hónapig élvezhettünk a nappaliban. Különlegessége volt a dolognak, hogy a rettenet nagy doboz, mely 12 perc egyensúlyozás után és csak állítva fért be liftbe egy olyan zsír új LED Plus technológiás, hálózati funkciókkal felvértezett 140cm képátlójú TV-t rejtett magában, melyet érintetlen csomagolásban a Pazar Cuccok kapott meg elsőként tesztelésre az országban. Sőt egy másik doboz is figyelt a kisteherautó platóján:  egy LG HB965TZ Blu-ray házimozi-rendszer, mely méltó párja a hatalmas megjelenítőnek. A teszt úgy 6 hónapot csúszott, viszont aktualitását egyáltalán nem vesztette, hiszen a tavaszi bemutató idején a TV+házimozi szett körülbelül 1 millió Ft-ba került, míg jelenleg (nov.2.) a Karácsony közeledtével 35%-kal olcsóbban 647 000,- Ft-ért (TV:477e+ BD:170e) elérhető (illetve kisebb méretben akár a feléért is).


28mm vékony, nagyon vékony, tényleg

Unboxing. Az egyébként nem nehéz (34kg) TV-t összeilleszteni a konzollal és helyére tenni mindenképpen 2 emberes mutatvány. A blu-ray házimozi-rendszer 5.1 hangszóróinak állványra illesztése és a nappaliban történő korrekt, fal mellett körben, szőnyeg alatt átvezetett bekábelezése 1 bő óra alatt megvan. A hatalmas TV rátelepszik, szinte agyon nyomja a 22 m2-es nappalit, azonban 1080p full HD-ben a rendelkezésre álló 2,5-3 méterről nézve sem lehet panasz (oldalról nézve a 28 mm-es vékonyság, pedig nagyon impresszív). Kiváló kontraszt, a kávával megegyező mélyfekete árnyalatok a széleken is (sok eddig látott plazma TV-t is lebüntet), természetes színek. A TruMotion 120Hz technológia pedig csökkenti az érzékelt válaszidőt (ami amúgy 2,4ms) és a kép elmosódását, ezzel a gyors képváltásokkal dúsított akciójelenetekben is valósághű a részletvisszaadás, döcögésmentes a mozgás.
Természetesen a standard TV felbontás ekkora képernyőn nézve ilyen közelről kevésbé élvezetes, de mindig ott van az árban is kedvezőbb 47, 42, 37 és 32”-os modell is.


agyonnyomja, rátelepszik a kis nappalira, de pár nap múlva megszoktuk, befogadtuk

Netcast, Youtube, Netflix
Ahogy el is vártuk ezért az árcetliért csillagos 5-ös képet kapunk, nem csalódtunk, viszont, ami még inkább érdekelt minket azok az extra, elsősorban hálózati szolgáltatások. A Wi-Fi-t pár perc alatt második nekifutásra sikerült belőni (elsőre nem jöttünk rá, hogyan lehet a távirányítóval a jelszóban szereplő speckó karakter beírni). Gyorsan nyomunk is egy firmware updatet, ami újabb pár percen belül megtörténik. Innentől szabad az út NetCast felé. A NetCast az LG megoldása melynek segítségével hozzáférhetünk különböző online szórakoztató tartalmakhoz. A YouTube böngészés, keresés remekül működik, viszont a laptopunkon, böngészőben HD-ben is elérhető videókat a TV-n csak standard felbontásban sikerült megjeleníteni, de lehet, hogy némi utánajárás vagy majd egy következő firmware frissítés megoldja a problémát. A vezetéknélküli hálózati kapcsolatot és a NetCast-ot a Blu-ray lejátszó is tudja, így duplán kaptunk a jóból. Alapesetben természetesen elég ha ezt a funkciót az egyik komponens tudja.

Wireless videó
A másik, talán még hasznosabb vezetéknélküli kapcsolatot a DLNA jelenti. Évek óta létező, sok termékdobozon és brossurában emlegetett szabvány, amit végre napi gyakorlatban is sikerült kipróbálni. Laptopomon is ott figyel a DLNA logó. Ez önmagában nem elég. Fel kell pattintani a TV-hez járó szoftvert a Nero Media Home 4-et. Ezt követően kijelölhetjük, hogy mely könyvtárakhoz engedünk hozzáférést és pár perc múlva már a  TV képernyőjén  böngészhetjük a másik szobában figyelő laptopon tárolt zenéket, filmeket, fotókat. Listázhatunk ABC sorrendben, zenék eseténe előadók/albumok szerint, média típus alapján vagy klasszikus hierarchikus könyvtárstruktúrában.  

Felismer és lejátszik minden ismert formátumot, melyek közül talán az mkv és a DivX a legfontosabbak. Ha nem valamelyik vezeték nélküli platformot használjuk, akkor az USB bemeneten keresztül csatlakoztathatunk pendrive-ot vagy külső winyót, de HDMI-n keresztül a laptopunk képét is kivetíthetjük 140 cm-es képátlóba.

Blu-ray házimozi
A rendszer központja egy Blu-ray lejátszó, mely a TV-hez hasonlóan támogatja a hálózati funkciókat (Wi-Fi, DLNA, Netcast stb.). A lejátszót egy 5.1-es hangrendszer egészíti ki, mely a kanapé alatt elrejthető mélynyomó kivételével , látványos, rendkívül vékony, a TV-hez illeszkedő 29 mm keskeny hangsugárzók egészítenek ki. Ezeket állványra erősítve állítva vagy méretüknél fogva a falra is könnyedén rögzíthetjük.
Némi előítélettel füleltük a rendkívül lapos hangsugárzókból érkező hangokat, de azok nagyon rendben voltak, igaz nem volt azonnali összehasonlítási lehetőség, illetve a mélynyomó is megfelelően erőteljes volt, ahhoz, hogy egy társasházból könnyen kiutáljanak. Az LG egyébként együtt dolgozik Mark Levinsonnal, aki nem adja nevét akármihez.


Állványon vagy falra rögzítve is fogyasztható

A lejátszó egyébként támogatja, mind a BD-Live, mind a Bónusz nézet funkciókat. Előbbi segítségével extra tartalmakat, jeleneteket tölthetünk le egy-egy filmhez, míg utóbbival  megjeleníthetünk egy extra képet, kameraállást is, mely az eredeti műsorral egy időben a képernyő sarkában látható.
Összességében egy tízből 10-es szettet sikerült megkaparintani pár hétre, melynek minden funkcióját és beállításait nem állt módunkban végigtesztelni, de az engem leginkább érdeklő hálózati funkciók jól szerepeltek, a kép és hang pedig igazán pazar, elfogadnánk, bár a közel másfél méteres képátló eleinte nagyon nyomasztó volt az átlagos nappaliban, de aztán megszoktuk. Illetve az Avatar BD kiadásával indítva sikerült ezekben a hetekben behozni fél év filmes lemaradását.