A hús boldogít – King of the grill

By  | 

Minden valamirevaló kerti party alapkelléke, központi eleme a grillsütő, legyen az a legkisebb tesco gazdaságos fémből hajtogatott, egy masszív kőből épített, vagy egy szuperhatékony lávaköves konstrukció. A grillezés nem olyan nagy tudomány, viszonylag egyszerű jót csinálni, de azért persze van pár pont ahol el is lehet rontani. A legnehezebb a faszén megfelelő beizzítása, illetve még a pácolásra érdemes figyelmet fordítani. Kezdők próbálkozhatnak virslivel, gyorsan elkészül, ha pedig szénné ég legalább kisebb az anyagi kár. Szakemberek persze tarjában, karajban és steakben utaznak.

Ausztrál tudósok pedig a minap bebizonyították, hogy naponta 70 gramm vörös hús a felére csökkenti a depresszió kockázatát, magyarán a hús boldogít. Itt az igazi  tavasz, a jó idő, jön a Húsvét, a hosszúhétvégék és kerti sütögetős bulik. Bemutatunk pár pazar kelléket, amitől pompásabb lesz a karaj, ha pedig mégis elrontjuk legyen mivel kompenzálni, legalább hangulatban.

Előkészítés: alaptétel, hogy a vékony hús gyorsabban, egyenletesebben sül át, mint egy vastag cupák. Ha a pácléhez szeletelt vöröshagyma megsiratott, akkor a tarján leverhetjük. Az igazi férfi boxerrel klopfol. Mindemellett munka után remek feszültséglevezető ellenségünk arcát a hús-vudu-ba képzelve pépesre verhetjük. Tömör alumínium, mosogatógépben mosható. Focimeccsre inkább ne vigyük magunkkal. Boxer húsklopfoló

Sütés: a jó tűz vagyis parázs az alap. Amíg lángokat látunk semmiképpen se pakoljuk fel a cuccokat a rácsra, várjuk, meg míg egyenletesen vörösen izzik a faszén és átforrósodott a rács is (hideg rácsra könnyen leragad a hús), de ekkor se hagyjuk magára a tarját, mert így is könnyen megéghet. Rendszeresen fordítsuk meg a húsokat. De ne kézzel… Széles terpesz, metááálvillla! A forgatáshoz tökéletes célszerszám, a Rock & Grill rozsdamentes acélból készült húsforgató metálvilla. Nem csak rokkereknek.

Ha klopfolás helyett egy vaskos steaket pattintottunk fel a rácsra különös figyelemmel kísérjük. Ez már a grillezés magasiskolája. Semmiképpen se vágjuk félbe, hogy megnézzük átsült-e, hiszen így sokat veszít az ízéből, romlik az álaga. Pont erre való a grillhőmérő. A tűt a húsba szúrva leolvashatjuk, hogy áll a vacsora. Ha angolosan szeretjük elég, ha 60-65 fokos a közepe, míg a 70-77 fokos húsközép jól átsült steaket eredményez.

A sütés utolsó fázisában, de még a rácson perszonalizáljuk, márkázzuk, védjük le a terméket. Logózott tarja, céges karaj, monogramozott steak, születésnapi csirkemell, vicces feliratos tofu, copyrightos grillzöldségek. A BBQ billog persze nem csak jogi védelmet nyújt, de a háziúr, vendéglátó, grillmester személyes imidzsét is építi, az egyedileg feliratozott húsok elismerést és tiszteletet váltanak ki a vendégekből, így biztos mindig lesz, aki szívesen hoz ingyen sört a verejtékező virslizsonglőrnek és monogramozott karajjal csajozni is könnyebb. Próbáltuk. Az esetek 60%-ban mindig működik.

Hogyan? Felhelyezzük a bal oldali rögzítést, jobbról balra (hacsak nem egy arab szólást készülünk besütni) két sorban betologatjuk a kívánt karaktereket (max. 2 x 9), majd jobbról is zárjuk a rendszert. Rövid időre tűzbe tartjuk vagy az izzó faszén közé toljuk, majd sistergő hangot hallatva egy határozott mozdulattal a kiválasztott tarjába nyomjuk. A jobb eredmény érdekében, olajjal, páclével kezeljük elő a pácienst előtte.

Jöhet a tálalás, ízesítés: Törjünk borsot a marha orra alá! A 100% tömör bükkből készült baseball ütőt formázó borsőrlő a kaja illatára megjelenő kóbor ebek és szomszédok elkergetésére is alkalmas. Kiváló minőségű precíziós rozsdamentes borsőrlő szerkezet. Made in the UK: Baseball ütő borsőrlő

Ha hotdog, grillkolbász vagy burger, akkor csípőből tüzelhetünk a kedvenc szószunkkal betárazott kétlövetű ketchup adagoló pisztollyal. A rajzfilmszerű műanyag fegyverből érkezik a mustár, ketchup, hot-sauce, majonéz vagy BBQ-szósz lövedék. A 23 cm-es adagoló pisztoly 2 db cserélhető 100-100 ml-es tárral érkezik.

Rare, medium or well-done? Bárhogy is szeretjük egy igazi steaket nem lehet műanyag repülős evőeszközzel fogyasztani. Egy igazi férfi steak fűrésszel esik neki a húsnak. A recés, fogazott, fűrészmarkolatos, fűrészformájú rozsdamentes acél kések 4 db-os szettben érkeznek és a legrágósabb mócsingokkal is elbánnak.

Persze a sütés-főzés-evés közbeni melegítésről se feledkezzünk meg. Alapozásnak, étvágygerjesztésnek jöhet egy kör pálesz jégpoharakból, jeges felesből. Aztán ha elkészültek a húsok, ne felejtsünk el felpattintani pár palack bort se.