Kanapédöngető akció a nappaliban

By  | 

56”-os íves 4K LED TV, Dolby Atmos hangrendszer, süppedős fotelek, szaggép, popcorn. Minden adott a tökéletes házimozi élményhez? Majdnem. A legújabb elképzelések szerint, az alsó szomszéd legkisebb örömére, vagy szó szerint megrázkódtatására, hamarosan a házimozik esetében is megjelenhet a kanapémozgató 4D.

A Toy Story 2, az Immersit rendszer képességeit kiaknázó demo verziójában, ha a jetpack balra fordul a kanapén jobb oldala megemelkedik és mi mi is balra csúszunk, másik irányban ugyanígy, gáz adásnál hátrafelé billen, míg landoláskor egy kisebb döccenéssel érünk földet.

immersit-kanape

Az Immersit nagyon hasonló a mozikban megszokott 4DX-hez. Négy darab pneumatikus aktív bakkal rendelkezik, amit a meglévő kanapénk négy lába alá tolhatunk. A „légrugók” egymástól függetlenül képesek mozogni és 10 cm-rel tudják megemelni, illetve lejjebb engedni a lábakat. Ha kell lassan és puhán, mondjuk egy ringatózó hajót szimulálva, vagy ha kell hirtelen és durván, ha egy ütközést vagy becsapódást szeretnének megeleveníteni a nappaliban.

immersit_5

A rendszer 500 kg megmozgatására képes, így egy hasban erősebb négytagú család kanapéstól történő megmozgatása sem jelenthet akadályt az Immersitnek.

immersit-kanape3

Hogyan működik? A cucc aktív vagy passzív módban képes működni. Aktív üzemmódban a központi egység WiFi-n keresztül kapja a „mozgás kódot” egy laptoptól, tablettől, fejegységről vagy a TV-től. A „mozgás kódot” a film gyártójának kell a filmhez szinkronizáltan elkészítenie és a DVD vagy Blu-ray egy extra sávjába berögzítenie. Az extra track egyelőre csak két demo filmhez a Toy Story 2-höz és a Jurassic Parkhoz készült el.

Ha film nem rendelkezik mozgás kódot tartalmazó sávval, ami valószínűleg jó ideig így lesz, akkor lép akcióba a passzív mód, a fapados megoldás, ami hangsáv alapján próbál mozgásokat rendelni a pneumatikus lábakhoz.

Filmeken kívül még PC-s, konzolos játékokkal használhatjuk ki az Immersit képességeit. Xbox esetében például könnyen összepárosíthatjuk a kontrollerrel, így ha az vibrál, akkor a kanapé is rezegni fog, ha padlógázt nyomunk, akkor hátrabillenve belelapulunk az ülésbe és így tovább. Ha pedig egy Oculust is bevonunk a buliba, akkor pia nélkül is garantált a hányás.

De van annyi hozzáadott élmény, hogy megéri ez egy jobb laptop árát? Az árcetli, ugyanis 800-1200 dollár közé várható, azaz 220-330e Ft közötti összegbe kerülhet a rázkódós 4D.