Google Fiber: 1 Gbps sebességű Internet otthonra!

By  | 

Teljesen véletlen, hogy egymás után két Google poszt, nem hiszem, hogy rászorulnának a hírverésre, de megint olyat léptek, ami mellett nem lehet elmenni. A Google-nél egyértelműen nem szarral gurigáznak, ugyanis bejelentették az otthonokba szánt 1000Mbps, azaz 1 Gbps sebességű internethozzáférést, a Google Fiber-t. Ez az USA-ban elérhető második leggyorsabb előfizetési lehetőséget (300Mbps @ Verizon) is háromszorosan alázza.

Az 1 Gbps rettenet gyors. 125MB/mp adatátvitel (vagy egy 7,5GB-os film kerek 1 perc) lefelé és felfelé is (!), azaz 2-3x gyorsabb, mint a winyóm vagy olyan gyors, mint egy régebbi SSD. Apropó háttértár! Az 1000Mbps internet előfizetéshez egy 1TB-os tárhely is jár a felhőben! Azaz a szerencsés kansasi lakos 2-3x gyorsabban tud fájlokat másolgatni a could drive-on, mint én a szánalmas laptopomon helyben. Masszív.

A szolgáltatásoknak persze itt még nincs vége. A keresőóriás új TV szolgáltatása, a többszáz csatornát kínáló Google Fiber Television is igényelhető az internet előfizu mellé. Ez nem azonos a Google TV-vel és 500 órányi HD adást rögzíthetünk későbbi megtekintés céljából. Jár még hozzá egy iOS + Android kompatibilis vezérlő alkalmazás és hamarosan várható a streaming is. Sőt, aki előfizet a TV szolgáltatásra is, egy grátisz Nexus 7 tablettel lesz gazdagabb.

Mennyi az annyi? Először is bárkinek, bárhova nem kötik be. A marketing, sales mechanizmus is ügyes: ha valaki szeretné 10 dollárért tud online regisztrálni, aztán irány a szomszédokat meggyőzni. Ha egy lakóparkban, szomszédos utcákban ahol a legsűrűbb az 1 Gbps sebességű Google Fiber internetre kiéhezett lakók száma, ők nyernek, oda kötik be először.  Sőt az adakozó, jó érzésű emberekre is hatnak: azokba a kerületekbe, utcákba ahova a megrendelők sokasága miatt bevezetik, az iskolák, kórházak, non-profit intézmények teljesen ingyen jutnak a csúcsminőségű szolgáltatáshoz. Első körben egyébként Kansas City-ben kezdtek.

Az egyszeri bekötési díj $300 lenne, de ezt per pillanat elengedik, nem kell kifizetni. Aki mégis kifizeti, az ingyen internetet (0 dollár/hó) kap 7 évre. Igaz csak 5Mbps le és 1Mbps fel, de 7 évig garantáltan ingyen lesz és bármikor lehet felfelé váltani az 1 Gbps csomagokra. Az internet előfizetés + TV csomag + 1TB cloud drive $120/hó (27.500 Ft), míg aki csak internetet kér (+1 TB cloud) annak havi $70-be (kb. 15.900 Ft) fog kerülni a szédítő 1 Gbps élvezete.

Mostantól Kansas Cityben nem az internet sebessége a házig, hanem a házon belül a WiFi vagy éppen a gépen belül a winyó lesz a szűk keresztmetszet, ami az adatátvitelt érinti. Igazi kemény first world porblem.4 hozzászólás