LiveScribe Sky Wifi Smartpen – Még okosabb a tollad!

By  | 

Három éve adtunk hírt utoljára a LiveScribe smartpen-ről, azóta számos ráncfelvarráson átesett az okostoll, a legújabb típusa a LiveScribe Sky Wifi. A digitális toll a kézírásunkat, skicceinket és ábránkat folyamatosan rögzíti, sőt még a bediktált szöveget is, amiket mind feltölthetünk vezetéknélküli kapcsolaton a népszerű Evernote alkalmazásba.

Első blikkre a LiveScribe egy túlméretezett, kövér golyóstollra emlékeztet (a fogás pontján mintegy másfél centi széles), alján a cserélhető tollheggyel, ám rögtön mellette ott figyel egy kis kamera, ami pontosan leköveti és szkenneli a toll mozgását.

A külsőt illetően ott van továbbá a ki/bekapcsoló gomb a felső részen, egy monokróm egysoros OLED kijelző, egy mikrofon és egy kicsi hangszóró az oldalán. Az okostoll tetején egy 3.5 mm-es jack-csatlakozó található még, ami akár mikrofon inputként is használható, valamint mellette a microUSB port a számítógépes csatlakozásra és töltésre.

Mivel olyan sok kezelőgomb nincs a Sky Wifi felületén, jó kérdés, hogy vajon hogyan állítható be rajta, hogy mire akarjuk éppen használni: erre a LiveScribe különleges papírból készült jegyzetfüzete használható, amin stilizált gombok (ha úgy tetszik, fapados app-ikonok) vannak elhelyezve, ezek mind-mind egyedi mintázatú pontokból állnak, így egy bizonyos gombra rábökve a toll bekapcsolt állapotban rögtön felismeri azt és máris tudja, mit kell tenni.

Például a wifis funkciók között a hálózat keresésére, jelszó megadására és elmentésére, vagy épp a wifi kikapcsolására adhatunk parancsokat, de ugyanígy indítható egy megosztás Facebookon vagy Google Drive-on, illetve egyéb smartpen-beállítások és státuszok (dátum, idő, jobb vagy balkezesség, akku élettartama, tárhely) kérhetők le egy szimpla bökéssel. Külön oldalt szenteltek a menüs navigációra, így dedikált gombokkal kérhetünk lejátszást, pörgetést, némítást stb. a felvett médiatartalmakra.

Egy LiveScribe Sky Wifi smartpen beüzemelésekor az első lépés automatikusan egy online Evernote-regisztráció lesz, ami szerencsés abból a szempontból, hogy közel mindegyik platformon megtalálható (Windows, Mac, iOS, Android) és külön webes felülete is van, becsekkolás után ide kerül minden bejegyzésünk és felvett anyagunk, amik HTML5-szabványban tovább oszthatók az Evernote-on belül. Alapesetben minden tartalom feltöltése a Sync Now gombra bökve indul, szövegeknél és rajzoknál ez másodpercek kérdése, audió-anyagok esetén viszont lényegesebb lassabb, 7.2-35.6 Mb megy át óránként, ez függ a wifi kapcsolat sebességétől és attól, hogy mono-ban vagy stereo-ban vettük-e fel a hangokat. Azonban nem feltétlenül kell wifi-közelben lennünk, offline is jegyzetelhetünk, amit később hálózatközelbe érve ráérünk szinkronizálni, ez már csak azért is hasznos, mert a wifi-használat rendesen leszívja az aksit és mindössze 4-5 órás üzemidőre képes csak, míg kikapcsolt wifivel 11-12 óra állandó használatot tud garantálni.

Kiszereléstől függően 2, 4 illetve 8 GB-os kapacitású smartpenek közül lehet majd választani, rendre 170, 200 és 250$-os árakon (~38.000, 45.000 és 56.000 Ft), ahol egy Gb-os tartalom mintegy 100 órás felvételre elegendő. A megosztási funkciók egy részét 2013 első negyedévére fogják csak véglegesíteni, így még várnunk kell egy kicsit a digitális varázsceruzára.