Highfive – Újragondolt videokonferenciázás

By  | 

A videokonferenciázást mint céges kommunikációs eszközt tervezi forradalmasítani a Highfive startup saját online meetinges megoldása, ők a Sykpe, Polycom, GoToMeeting illetve a Vidyo alkalmazásokkal ellentétben nem a drága szoftveres licenszelésben és az erőforrásigényes hardverkiépítésben, hanem inkább a meglévő okoseszközök kihasználásában és az egyszerű kezelhetőségben látják a siker kulcsát.

highfive_03

Az elsősorban vállalkozások számára kifejlesztett, a világ különböző pontjain dolgozó alkalmazottak összehozására alkalmas Highfive-rendszerhez mindössze egy televízióhoz csatlakoztatható egységre kell beruháznia a cégnek, ami négy darab nagy érzékenységű mikrofonból és egy full HD-kamerából áll.

Highfive - 09

A kamerás központi egység beüzemelését szerencsére nem bonyolították túl rendszergazda-jelszavakal és többórás konfigurálással, elég a HDMI, Ethernet és a hálózati csatlakozót a megfelelő helyekre illeszteni, és onnantól kezdve az a megfelelő közelségben lévő céges eszközök Bluetooth-on keresztül automatikusan bekapcsolódhatnak az online beszélgetésbe.

highfive_05

Természetesen továbbra is a host feladata a meghívottak körét menedzselni, de a rendszer lényege az automatikus konferencia-üzemmód elindítása, és a távolról csatlakozók esetében is mindössze a céges domain ellenőrzése szükséges.

Highfive - 05

Maga a meghívás a házigazda részéről egy iOS-mobileszközre letöltött applikáción keresztül történik, ám ahelyett, hogy meeting-kóddal, host-kóddal, felhasználóinév/jelszó párossal vagy PIN-nel túlkomplikált üzenet menne ki a meghívottaknak, csak egy szimpla linket kap mindenki emailben vagy SMS-ben, amire kattintva a böngészőben indul el a konferencia, kapcsolódás után pedig bárki rögtön kipakolhatja saját képernyőjét a tévére.

highfive_04

Aki nem kap meghívót, viszont mindenképp fontosnak érzi a részvételt az adott konferencián, annak egy selfie-t kell készítenie magáról, és a host a kép alapján egy laza gombnyomással jóváhagyhatja a becsekkolást. Jelenleg 10 résztvevőnek van lehetősége egyidejűleg bekapcsolódnia egy videokonferenciába, amit később 15-re terveznek emelni, mindenesetre a 10 főig ingyenes konferencia-rendszer legnagyobb költségvonzata a 799$-os kameraegység lesz (~193.000 Ft), az ezen felüli aktív felhasználókért egyenként 10 dolláros havi előfizetési költséget számítanának fel.

highfive_06

A Highfive startup abban reménykedik, hogy hasonló iparági sztenderdet sikerül bevezetnie a vállalati szektorban, mint amit a Nest ért el a termosztátok piacán, és sikerül megszorongatnia a Cisco-t és Polycom-ot, akik évente 3 milliárd dollárt kaszálnak a telekonferenciás hardver-eladásokból. Nem indulnak esélytelenül, hiszen számos vállalat támogatja az elképzelést, eddig összesen 13.5 millió dollárt gyűjtöttek olyan kockázatitőke-társaságoktól, mint az Andreessen Horowitz, General Catalyst és a Google Ventures, továbbá Marc Benioff (Salesforce), Drew Houston (Dropbox), Aaron Levie (Box) és Shishir Mehotra (YouTube) céges vezetők is látnak fantáziát az okostelefonos videokonferenciában.