Globalstar Sat-Fi: a legbikább műholdas hotspot

By  | 

Műholdas telefonok már évek óta léteznek, azonban a műholdas hotspot arénában csak most kezd kibontakozni a verseny, amibe nemrég csatlakozott be a Globalstar is legújabb készülékével. A szatellites hotspotok célja, hogy okoseszközeinkkel a világ legeldugottabb helyein is képesek legyünk csatlakozni a világhálóhoz. A Sat-Fi is egyfajta hotspotnak tekinthető, persze nem a hétköznapi értelemben, hiszen a műholdak jeleit szórja tovább a 2.4 GHz-es frekvencián 100 mW-os erősséggel. Így a legbikább műholdas jelző kicsit csalóka, legalábbis relatív, de az biztos, hogy nem fogunk HD filmeket streamelni a sivatag közepén vagy egy transzatlanti átkelés közben. Igaz, hogy 4x olyan gyors, mint a versenytárs Iridium Go!, de csak a 2,4 kbps négyszereséről beszélhetünk, így az Iridiumnál lényegesen nagyobb válaszfaltégla méretű sebességrekorder egység mindössze 9,6 kbps sávszélességre képes.

satfi_lg2

Egyértelműen nem böngészésre vagy médiatartalmak letöltésére találták ki, hanem nagyrészt szöveg és hang alapú kommunikációra korlátozódik a használata, ám ennek megfelelően emailek, SMS-ek és hangüzenetek továbbítására kiválóan alkalmas egyszerre maximum 8 eszközön, 30 méteres hatótávolság mellett.

satfi_03

A hotspot használatához szükség van a feltelepített Sat-Fi alkalmazásra, ami mobileszközöknél iOS- és Android operációs rendszert feltételez, továbbá elengedhetetlen egy erős külső antenna felszerelése is, ami a szatellitek jeleit fogja majd, de amúgy -30 és +60 Celsius fok között lényegében bárhol bevethető a műholdas net.

Egyedül a lefedettség korlátozódik még egyelőre Észak-Amerikára, viszont a cég saját bevallása szerint közel 1 milliárd dollárt invesztált a műholdas hálózat fejlesztésére, így nem meglepő, hogy 2014. negyedik negyedévében már a Globalstar Home Zone területére (Európában és Dél-Amerikában) is elérhetővé teszik a Sat-Fi szolgáltatást.

Sat-fi_02

A Globalstar elsősorban az energiaszektorban, az építőiparban, szállítmányozási cégeknél, óceánjárókon és a mentőszolgálatoknál lát fantáziát a Sat-Fi terjesztésére, az előfizetési díjakat így nagyrészt ezekből a szektorokból várhatja. Maga a díjazás nem kilobyte alapú lesz, hanem percdíjakkal operál (de már korlátlan csomagokat is kínálnak) plusz a szolgáltatásra havi, illetve opcionálisan éves előfizetés is vonatkozik, a havidíjas csomagok 40 és 150 dollár között szóródnak (~9.000-34.000 Ft), a Sat-Fi 16 x 16 x 6.1 cm-es készüléke pedig 999$-os (~225.000 Ft) kezdeti beruházást jelent.