Frizbi selfie lesz az új nyári őrület!

By  | 

Egyre több drónt szerelnek már fel kamerával, amikkel jobbnál jobb madártávlati felvételeket lőhetnek még a nem profik is, sőt a brazil vébé közeledtével még a Brazuca hivatalos focilabdába is beépítettek felvevőket, hogy reklámszpotokhoz jó vágóképeket gyártsanak vele, ám egy mezei frizbire még nemigen gondolt senki.

frizbi kamera

Mivel a frizbi eldobásánál a pörgés elkerülhetetlen, egy extra mechanizmus beépítése szükséges ahhoz, hogy ne hányingert keltő, epilepsziás videófelvétel legyen a végeredmény, és ezt sikerült is kivitelezniük az új Frisbeecam esetében.

Frisbeecam01

Egy kompakt, nagyfelbontású action kamera csücsül a műanyag korong tetején egy állványra szerelve, a trükk mindössze annyi, hogy egy szélkakasszerű farokrész tartja meg mindig a kamerát egy bizonyos pozícióban. Az úszórész habszivacsból készült, az állványzat egyes alkatrészeit pedig 3D-nyomtatással gyártották le többek között egy Makerbot Replicator 2-es nyomtatóval, kezdetben HDPE, később pedig PLA-műanyag felhasználásával.

Frisbeecam05

A tavalyi Maker Faire-en (az amerikai Make magazin éves eseményén) már bemutattak egy Frisbeecam-prototípust, de akkor még egy 720p minőségű 30fps-es PCB-kamerát használtak, ami mindössze 12 grammot nyomott, az idei változatnál már viszont egy súlyosabb, 30 grammos 1080p felbontású Mobius action cam vette a röppályákat.

Frisbeecam04

A videó az azonnali publikálás előtt általában még igényel némi utómunkát a számítógépen, hogy tovább stabilizálják a képet, de az eredmény magáért beszél, nem lennénk meglepve, ha hamarosan ilyesféle nyaralós felvételek lepnék el a YouTube-ot.