Moduláris Google-mobil 50$-ért – Project Ara

By  | 

Tavaly mutatkozott be és nagy port kavart a Phonebloks névre hallgató kezdeményezés, a LEGO-kocka szerűen felépíthető mobil. Úgy néz ki a moduláris okostelefonok koncepciója hamarosan valósággá válhat, a Google ugyanis magasabb fokozatra kapcsolt a Project Ara fedőnév alatt futó fejlesztésében. A projektet a Motorola még a Google berkein belül kezdte el pár hónappal ezelőtt, ám a nagy múltú cég Mobility részlegét időközben továbbadták a Lenovonak, a moduláris fejlesztést is magába foglaló Advanced Technology and Projects Group (ATAP) egységét  azonban megtartotta magának a keresőóriás.

project-ara

A koncepció célja, hogy a PC-khez hasonlóan cserélhető és upgrade-elhető elemekkel lehessen telezsúfolni a mobilt, ami így évekkel meghosszabbíthatja az élettartamát, a részegységek újrafelhasználhatóakká válnak, maga a mobiltelefon pedig teljesen személyre szabható lesz.  Szakítanak az integrált megoldásokkal, és helyette az úgynevezett endoszkeleton vázra szabadon összeválogathatóvá válnak azok az elemek, amire szüksége van a felhasználónak (pl. erősebb processzorchip vagy memória), és elhagyhatóak azok, amiket feleslegesnek gondolnak (pl. egyeseknek ilyen a kamera).

Az összelegózható telefon a tervek szerint 3 különböző méretben is forgalomba kerül majd valamikor 2015 elején, köztük a legolcsóbb modell árát 50$-ra szeretnék lenyomni (~11.400 Ft), amiben a vázszerkezet, a wifi-egység és a képernyő tekinthető majd alaptartozéknak, de például GSM-modul már nem járna hozzá. Azt különösen fontosnak tartja a Google, hogy a hardveres környezet nyílt maradjon, így bárki fejleszthet hozzá kompatibilis modulokat a jövőben, sőt akár 3D-nyomtatással is előállíthatnak hozzá beleillő komponenseket.

project-ara-phone

2014 folyamán több alkalommal összegyűlnek majd az Ara Developers Conference sorozat keretében, a legközelebbi áprilisi forduló pedig az Ara Module Developers Kit bemutatója lesz a fejlesztők számára, ahol várhatóan a a legelső prototípusról is lerántják a leplet.

Project_Ara_02

 

project-ara_blue

project_ara_eremenkolady