Az autonóm drónkamera hűségesen filmezi gazdáját

By  | 

Lily-5k

Tavaly októberben csodálhattuk meg a csuklóról indítható drónkarkötő koncepciót, pár napja pedig egy másik csapat bemutatta a gazdáját hűségesen repülve követni és filmezni képes drón 3D nyomtatóval készült működőképes prototípusát.

lily-dron-kamera-selfie-7

A sajtótájékoztatón Henry Bradlow, a startup egyik alapítója egy távirányítót és egy rommá tört Moto X-et szorongat a kezében, de csak vészhelyzet esetére, ha valami váratlan fordulat megzavarná a demót legyen mivel közbeavatkozni. A rövid felvezetés után Nghia Ho, a Lily vezető mérnöke feldobja a drónt a levegőbe, az bukdácsol egyet, majd elkezd zuhanni, egy pillanatra úgy tűnik, mintha hamarosan a talaj állítaná meg, de mégsem! A pillanatnyi zuhanás aktiválja a drón rotorjait, amelyek maguktól felpörögnek és stabilizálják a gépet körülbelül 6 méter magasan a levegőben. Lily itt várja szinte mozdulatlanul a következő instrukciókat.

lily-dron-kamera-selfie-1

Bradlownak a mutatvány során egyszer sem kellett a távirányítóval vagy a mobiljával közbeavatkoznia. És éppen ez Lily a drónkamera lényege. Nem kell az irányításával bajlódnunk, nem kell megtanulnunk kezelni. Lily 1,75 – 15 méterrel a tulajdonosa feje felett repülve követi a csuklójára pattintott vagy zsebrerakott trackert követve és folyamatosan filmezi, videózza gazdáját a magasból. A trackeren lévő gombok segítségével pedig különböző látványos, filmes trükkökre is utasíthatjuk (pl. spirálban ereszkedés a célobjektum körül), mindezt mondjuk snowboardozás, vitorlázás, bringázás közben, anélkül, hogy az önjáró, repülő akciókamera egy pillanatra is fókuszt veszítene.

lily-dron-kamera-selfie-9

A Lily fedélzeti kamerája nagyjából egy GoPro Hero 3 specifikációjával egyezik meg: 1080p full HD videó 60 képkocka/mp sebességgel, míg 720p-ben akár 120 fps-t is képes rögzíteni, így tökéletesen alkalmas kilassított akcióvideók forgatására is. Ami a fotózást illeti 12 MP-es állóképeket tud lőni és mivel remekül manőverezik, így az automatikus 360 fokos panorámakép sem jelenthet gondot. A drón, kamera beállításai egy mobilos appról módosíthatóak.

Maximum 40km/h sebességre képes, így ha durván csapatunk a lejtőn, akkor azért lemaradhat. Egy feltöltéssel 20 perc repülésre képes. Az aksija egyelőre nem cserélhető, cserébe mind a drón, mind a karkötő mérsékelten por-, rázkódás- és vízálló.

lily-dron-kamera-selfie-8

Amit Lily nem tud egyelőre: vakon követi gazdáját, de az akadályokat nem tudja elkerülni. A trackeren lévő középső gomb megnyomásával, azonban bármikor megállítható, a levegőben rögzíthető a pozíciója, ha pl. egy 380-as vezeték felé tartana.

lily-dron-kamera-selfie-6

A prototípusnak még vannak gyermekbetegségei, de működik a cucc ráadásul a sorozatgyártásra alig egy évet kel várni, 2016. februárjában érkezik és most 2015- június 15-ig féláron $999 (270e Ft) helyett $499-ért (135e Ft) előrendelhető. Nem kevés, de lesz még ez olcsóbb is.

lily-dron-kamera-selfie-4

Lily egyébként nem DJI Phantom vagy a 3D Robotics Solo babérjaira kíván törni, sokkal inkább kamera, mint drón, azaz inkább a kompakt kamerákat és a selfie botokat válthatja ki majd évek múlva.