Felhős a nappali, hamarosan esni fog!

By  | 

Időjárás-előrejelzést már nemcsak a weather.com-on vagy az idokep.hu-n csekkolhatunk, a bevállalósabb női meteorolóusokon kívül legalábbis van még egy látványos módja a kinti idő szemléltetésének.

A zürichi Micasa LAB fejlesztette ki a Nebula 12 nevű, falra függeszthető különleges időjárás szimulációs berendezést, ami akár 48 órával előre képes jelezni a várható időjárást és mindezt a nappalinkban reprodukálni. Így nem kell meglepődni, ha reggel felhők gyülekeznek az ágyunk felett, vagy a lehúzott redőny ellenére szikrózó napsütésre ébredünk.

Ahelyett, hogy egy szimpla kijelzőről olvasnánk le a numerikus adatokat és a különböző piktogramokat, a Nebula 12 folyékony nitrogén és fényeffektek (szín és fényerősség-hangolás) segítségével ad élethű képet a várható kinti helyzetről, például szép sárgán világít, ha napfényes időre van kilátás, de képes akár vöröslő felhőket is eregetni, amennyiben alacsony légnyomású, szeles napok közelednek, szóval elég lesz az ágyból felkelve a plafonra nézni és megbizonyosodni afelől, hogy szükség lesz-e például esernyőre aznap.

A folyékony nitrogént némi forró vízzel keverve olyan gőzfelhőt képes létrehozni a csodalámpa, ami remekül imitálja az igazi cumulus felhőket, ám szerencsére nem kell attól tartani, hogy a mini-front elkezdene vándorolni a lakásban vagy hogy beköszöntene a monszun a nappaliban, amíg nem figyelünk, ugyanis a Nebula 12-ben egy nagyteljesítményű szívóberendezés is üzemel, ami alul időben visszaszívja az elszabaduló gázokat.

A naprakész adatokhoz azért időnként szüksége van netkapcsolatra, ehhez wifin keresztül kapcsolódik rá egy Nokia Lumia 920 okostelefonra, és tethering módban az angol Met Office oldalára lépve letölti a legfrissebb meteorológiai adatsorokat.

A ködszóró még kicsit szürreálisnak hathat a lakásban, ám akár az előfutára is lehet más kiterjesztett valóságot szimuláló háztartási eszközöknek, mindenesetre a Nebula 12-vel a cloud computing, vagyis a felhő alapú számítástechnika egészen új értelmet nyer.

A Micasa LAB időközben sikeresen létrehozott egy működő prototípust a felhőlámpából, ami az alábbi videóban meg is leshető.

1 hozzászólás