Elkészült az 1 milliárd dolláros otthon

By  | 

Amikor 3 évvel ezelőtt beszámoltunk a indiai dollár-milliárdos megalomán tervéről magunk sem hittük, hogy a függőkertet és az egészségügyi luxus határértéket sokszorosan meghaladó magánfelhőkarcoló valaha is elkészül. Tévedtünk, Mukesh Ambani, családja és a kívánságaikat leső 600 fős (!) személyzet még ebben a hónapban beköltözik.

India első, a világ 4. leggazdagabb embere, az 53 éves Mukesh Ambani 29 milliárd dolláros (közel 6 billió Ft) vagyonának nagy részét a Reliance Industries vállalatnak köszönheti. Az egész építkezős, házépítős projektbe ki más, mint felesége Nita rángatta bele. Nita egyik amerikai útja során New Yorkban a Central Parkra néző Mandarin Oriental hotelben szállt meg és annyira lenyűgözte a szálloda, az ázsiai sítlusú enteriőr, hogy otthonnak is valami hasonlót képzelt el. Azonban ezt nem csak a belsőépítészeti megoldásokra, hanem az emeletek számára is értette. Az eredmény: egy 27 emeletes 175 méter magas családi felhőkarcoló Mumbai közepén. A 175 méterből lazán kijött volna kétszer ennyi emelet is, de a család nem szereti a nyomasztó belmagasságot vagy ha a kristálycsillárok a levesbe lógnak. Így született meg a világ legdrágább lakóháza, 2007-ben papíron, majd most 3 évvel később teljes fizikai valójában. Árcetli: 1 milliárd dollár, azaz mintegy 200 milliárd Ft. De a hírek szerint a belsőépítészetre, berendezésre mégegyszer ennyit rádobtak, szóval 2 azaz 1 milliárd.

A belső terekbe sem lapraszerelt bútorok kerültek. Belsőépítésznek a hotel dizájner szakma egyik éllovasaként jegyzett Hirsch Bedner Associates tervezőirodát bízták meg. A vállalat nem kisebb referenciákkal rendelkezik, mint a Marina Bay Sands, MGM Grand  és számos Hilton, Hyatt, Ritz-Carlton, JW Marriott és Four Seasons hotel figyel a masszív listában


Vajon melyik lehet az?

Mukesh nem csak a nagy belmagasságot, hanem a változatosságot is szereti, így minden egyes szoba más-más stílust tükröz, nem egyszerű feladat elé állítva a belsőépítészeket, hogy a terek, szintek ennek ellenére megőrizzék egységüket.

Nézzük mi fért bele ekkora büdzsébe, mit találunk a világ legdrágább otthonában! Az alsó 6 szinten garázsokat és 160 autó befogadására alkalmas parkolóházat találunk. Aztán jönnek a fitness-wellness szintek: úszómedencék, köztük egy 50 méteres, jacuzzi, jóga stúdió, táncterem, öltözők, szauna, szolárium. A rekkenő hőség idején pedig jég-szaunában hűthetik magukat. Aztán jöhet a szórakozás közel 40 000 m2-en. A következő szinteken találunk egy teljes méretű mozitermet, snack bart, borszobát, közösségi helységeket. Az egyik legdurvább helyiség a több mint 1000 m2-es bálterem, mely mennyezetének 80%-át egy rettenet nagy kristálycsillár foglalja el. Van itt még színpad, kivetítő és több száz vendég ellátására alkalmas rejtett konyha.

Aztán következnek a lakószintek. A luxusban fürdőző hálók, lakosztályok, fürdőszobák, nappalik, közös helyiségek. A szobák pontos számáról eddig nem találtunk infót, talán még mindig számolják őket. A legfelső 4 szinten lakik Mukesh és családja. Fellette már csak a tető  3 helikopter leszálló hellyel és pazar panorámával Mumbai-ra.

A szállodák belépőhelyiségéhez hasonló lobbyból, hallból összesen 9 lift szállítja az embereket a 27 szint között. Funkciójukat tekintve 2 lift megy a parkolókhoz, 2 liftet kizárólag a család használhat, még 2 lift a személyzetnek, a maradék 3 pedig a vendégeknek.

Újságírókat, fotósokat sajnos még nem hívtak vendégségbe, így egyelőre elég szerény a képanyag az überkéróról. Egy rövid szintén csak külső videó a tovább után.