Cunami-előrejelzés vízi laboratóriummal

By  | 

 

Indonézia partjainál érdekes vízi kutatóközpontot terveznek, amely egyfajta úszó erődként tanulmányozná és előrejelezné az Indiai-óceánnál előforduló esetleges cunamikat, legfőképp a cunamik keletkezési helyén fellépő lökéshullámok modellezése lenne a kutatás tárgya.

Bali népszerű üdülőhelyének közelében, Kuta Beach-től 150 méterre állomásozna, fedélzetén tudósokkal és persze extra bevételt jelentő turistákkal. Elég futurisztikus tervvel állt elő a Solus4 építésziroda, csupa átlátszó üvegfelülettel és lekerekített formákkal képzelik el az úszó laboratóriumot.

Maga a monstrum 2500 négyzetméteres belső térrel rendelkezne, benne többek között laborhelységek, szálláshelyek, belső tengervizes úszómedence, tengeri növényekkel foglalkozó könyvtár és nagyelőadó számára lenne hely.

A fő hangsúly a hatékony energia-felhasználáson lesz, így partközelben majd az árapály által keltett vízienergiát igyekeznének hasznosítani, édesvizet az esőből és a tengervízből nyernének, a mélyvíz cirkulálásával pedig egyúttal a hűtést is megoldanák. Mindenesetre sokkal szebb látványt nyújtana, mint például a part melletti repülőgép-hordozó anyahajók és olajfúró-tornyok.