Okostelefonokkal párosítható objektív-kamerák a Sony-tól: DSC-QX10 + DSC-QX100

By  | 

A pletykák szerint érdekes, mondhatni forradalmi ötleten dolgozik a Sony. Az új szó, amit érdemes lesz megjegyeznünk: objektív-kamera. Okostelefonokra rögzíthető objektívekről van szó, amik persze nem sokat érnének, hogyha a mobil optikája elé kellene illeszteni őket. Szerencsére nem erről van szó.

sony_DSC-QX100_objektiv_mobil_2

A DSC-QX10 és a DSC-QX100 modellek nem hagyományos objektívek, mert minden digitális fényképezőgépben megtalálható részegységet tartalmaznak: az objektívekben ott figyel az érzékelő lapka, a Bionz proci, WiFi/NFC kapcsolat, SD kártya. Ami hiányzik az a kijelző és a vezérlés (gombok v. érintőképernyő) ezeket azonban megtaláljuk az okostelefonokban, így adja magát a párosítás.

sony_DSC-QX100_objektiv_mobil_5

A fentiek alapján a Sony új kiegészítői valóban NEM a mobil optikája elé kerülnek, az objektív-kamerákat bárhova rögzíthetjük a telóra, ahol kényelmesen meg tudjuk fogni, nem zavar, a kijelző és az objektív közötti kommunikáció vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történik. Az új DSC-QX10 és DSC-QX100 objektívek az iOS eszközök mellett a felső kategóriás Androidos mobilok többségére is illeszkednek majd.

sony_DSC-QX100_objektiv_mobil_3

DSC-QX100 objektív-kamera: nagy valószínűséggel a SONY Cybershot RX100-as és RX100m2 csúcskompaktokban is megtalálható nagyméretű, 1 colos, 21 megapixeles Exmor CMOS érzékelővel és kiváló fényerejű f/1.8-4.9 Carl Zeiss Vario-Sonnar lencsékkel érkezik majd. Az RX100-as hazai ára 160-190e Ft, míg az m2 kb. 230-250e Ft-ba kerül. Így a kamera-objektív modell nyilván csak akkor működőképes, eladható, ha az új bejelentés a fenti ár 50-70%-ért beszerezhető lesz majd.

DSC-QX10 objektív-kamera: a kisebb, olcsóbb modell nagy valószínűséggel a Cybershot WX150 belsejét, paramétereit örökli majd, ami egy valamivel kisebb, 1/2,3 collos (6,2*4,6 mm) méretű, 18,2 megapixeles BSI-CMOS érzékelőt és 10x zoomátfogású f/3,3-5,9 objektívet jelent majd. Sony WX150-est nem igazán lehet itthon kapni, de viszonyításképpen a tengerentúli ára $400 körül van.

sony_DSC-QX100_objektiv_mobil_4

A hivatalos bejelentést és pontos árak szeptember első felében várhatóak, nagy eséllyel a berlini IFA szórakoztatóelektronikai kiállítás ideje alatt.

A fenti képeken pedig még egy megjelentés előtt álló portéka fedezhető fel: egy Honami i1 Sony okostelefon (a Sony hamarosan érkezű új csúcsmobilja, amely szintén impresszív fotós teljesítményekkel rendelkezik: 20 megapixel, f/2.0 optika stb). A jelenleg Hohami kódnéven futó teló Sony Xperia i1 néven kerülhet majd piacra.

4 hozzászólás